Sa press konferencije Vlade BPK Goražde: Pružit ćemo adekvatnu podrku svima u skladu s mogućnostima

Iz Budžeta Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde tokom 2021. Godine svim privrednim društvima i obrtnicima, pa tako i ugostiteljskom sektoru, pružit će se adekvatna podrška za saniranje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih COVID-om 19 –  rečeno je na današnjoj press konferenciji  Vlade BPK Goražde.

Ministri privrede te finansija Mensad Arnaut i Esad Kanlić, negirali su izjave dijela goraždanskih ugostitelja, prema kojima taj sektor nije dobio pomoć iz kantonalnog budžeta.

„ Nemaju mjesta  izjave ugostitelja da tom sektoru Vlada  BPK nije pomogla. Kroz kantonlani Covid zakon, te program podrške razvoju poduzetništva i obrta za 2020 godinu  izdvojeno je više od milion maraka od čega je 161.000 KM usmjerena  ugostiteljstvu kroz više javnih poziva“ – naglasio je ministar privrede Mensad Arnaut.

Dodao je da su i ove godine u budžetu, po  Programu podsticaja poduzetnišvu i obrtu planirana sredstva u iznosu od 150.000KM.

„ Pratit ćemo priliv sredstava u budžet i tako ćemo se i ponašati. Cilj Vlade BPK Goražde je pružiti podršku, te smo uputili inicijativu prema višim niovima vlasti da nam pomognu u ovom dijelu, to jeste da nam omoguće korištenje  namjenskih sredstva kako bi se mogao usvojiti novi Covid zakon.  Ugostitelje i sve druge koji se nalaze u teškoj situaciji  podržavat ćemo kroz  njihove aktivnosti i projekte. Moramo voditi računa i o malim preduzećima koja broje do pedeset uposlenika, jer situacija je teška za sve“ – istakao je Arnaut.

O podršci ugostiteljima govorio je i ministar finansija Esad Kanlić koji po ovlaštenju Vlade BPK obnaša funkciju premijera. Tvrdi kako su isplaćena sva sredstva i obaveze po Covid zakonu  iz budžeta kantona   i da je na račune svih korisnika tih sredstava juče uplaćen ukupan preostali iznos od 53.000 KM.

„  Vlada ima obavezu pomagati svim građanima i poslovnim subjektima na području BPK Goražde ali niko ne može očekivati da bude privilegovan. Vlada je u prošloj godini pokazala da je u stanju da adekvatno reaguje na određene izazove a mislim da će to i u ovoj godini učiniti. Mi očekujemo podršku svih struktura kako bi smo zajedno prevazišli ovaj jako težak period u našem kantonu i nema potrebe za dizanje bilo kakvih tenzija jer u ovom trenutku je prioritet da se spase ljudski životi a poslije ćemo sjesti i razgovarati na koji način možemo rješiti problematiku koja nas je zadesila“ – kazao je Kanlić.