Zasjeda Krizni štab Ministarstva zdravstva BPK Goražde

Krizni štab Ministarstva zdravstva je na današnjoj sjednici ocjenio da broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika u ovom kantonu zabrinjavajući, a od viših nivoa vlasti zatraženo je da se konačno završi proces nabavke vakcina. Zavodu za javno zdravstvo BPK Goražde jučer je isporučeno  tek 84 doze vakcina proizvođača Pfizer.

 

“Izražavamo ogromno nezadovoljstvo brojem vakcina koje dobija naš kanton, jer mislim da je potrebno i da se mora obezbjediti više vakcina za BPK Goražde, s obzirom na epidemiološku situaciju i broj oboljelih. Ono što nas najviše zabrinjava jeste da imamo sve veću potrebu za hospitalizacijom pacijenata u bolničkim uslovima. Njih je ukupno 56 koji se nalaze na bolničkom liječennu. Mi smo već ranije otvorili prostorije Đačkog doma za smještaj oboljelih, uglavnom situacija nije dobra”, kaže Eniz Hlailović, kantonalni ministar zdravstva.

Krizni štab je Vladi BPK Goražde predložio da se postojeće mjere i preporuke produže na još 14 dana uključujući i model online nastave.

“Neophodna je zabrana sportsko rekreativnog održavanja treninga, ali i preporuke koje se odnose na privredna društva, banke i sve koji pružaju šalterske usluge da imaju jednu osobu koja će pratiti nadzor nad poštivanjem svih higijensko epidemioloških mjera. Apelujemo na Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove da nastave pojačan nadzor nad poštivanjem mjera”, kaže Halilović.

Dodaje kako je primjetno nepoštivanje higijensko epidemioloških mjera u sportskim kladionicama.

“I ranije smo predlagali zatvaranje sportskih kladionica na period 14 dana. Nadam se da će vlada donijeti još neke restriktivnije mjere. Moramo biti odgovorniji i na taj način pomoći i zdravstvenim radnicima. Ovom prilikom želim da uputim apel svima onim koji su bili sa zaraženim osobama da to prijave jer samo odgovorno ponašenje će nam pomoći”, kaže Eniz Halilović, ministar zdravstva BPK Goražde.