SZO: Neprihvatljivo spor tempo vakcinacije u Evropi, situacija zabrinjavajuća

 

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kritikovala je danas “neprihvatljivu” sporost vakcinacije protiv korona virusa u Evropi, koja je mjesecima suočena sa veoma zabrinjavajućom epidemiološkom situacijom.

“Sporim tempom vakcinacije produžava se pandemija”, saopštio je evropski ogranak SZO i ukazuje da je broj novih slučajeva u Evropi naglo povećan u posljednjih pet nedjelja.

Direktor SZO za Evropu Hans Kluge poručio je da su “vakcine najbolji put za izlazak iz pandemije”. “Ne samo da djeluju, već su i vrlo efikasne u ograničavanju infekcija. Ipak, primjena ovih vakcina je neprihvatljivo spora”, naveo je Kluge u saopštenju.

“Da budem jasan: moramo ubrzati proces povećanjem proizvodnje, smanjenjem prepreka za isporuku vakcina i upotrebom bilo koje doze koju imamo na zalihama”, istakao je Kluge.

Kluge je takođe upozorio da je veoma zabrinjavajuća situacija u regionu u posljednjih nekoliko mjeseci.

U evropskom regionu SZO, koji uključuje pedesetak zemalja uključujući Rusiju i nekoliko država centralne Azije, broj umrlih prošle nedjelje premašio je 24.000 i “ubrzano” se približava milionskoj brojki, navodi ta organizacija.

Broj novozaraženih je na sedmičnom nivou dostigao 1,6 miliona, dok je bio ispod milion prije samo pet sedmica, ukazuje SZO.

BETA