Variety: “Quo Vadis, Aida?” ima najbolje šanse da pobijedi “Another Round” u utrci za Oscara

Magazin Variety u analizi pet filmova koji su u utrci za Oscara u kategoriji najbolji strani film ističe da bosanskohercegovački kandidat “Quo vadis, Aida?” ima najbolje šanse da pobijedi danskog kandidata “Another Round”, koji je jedan od favorita.

U prethodne dvije godine Oscar za najbolji strani film je bio unaprijed poznat. “Parasite”, kao i film “Roma” bili su glavni favoriti u svojim kategorijama. Taj uspjeh je proglašen jednom od najboljih stvari koja se desila prije lockdowna. “Parasite” je prošle godine osvojio nagradu za najbolji film i najbolji strani film.

Ovog puta nijedan film nominiran u kategoriji najbolji strani film nije apsolutni favorit, ali to ne znači da nema predvodnika, piše Variety.

Danski “Another Round” film o bandi učitelja koji prolaze svoje krize srednjih godina očigledan je favorit, posebno nakon nominacije za režiju Thomasa Vinterberga. U posljednjih 40 godina nominacija u kategoriji najbolji reditelj zagarantovala je Oscara za međunarodni film.

Prvu nominaciju za Oscara u kategoriji međunarodni film za Tunis je dobio “The Man Who Sold His Skin”, jedini od pet filmova koji trenutno nisu dostupni javnosti.

Film Kaouther Ben Hanije neravnomjeran je i nelagodan miks satire svjetske umjetnosti i izbjegličke drame. Iako raduje vidjeti afrički film u nominacijama za Oscara, ovo će biti tek 10. svih vremena s cijelog kontinenta, a njegovo pojavljivanje je zasigurno najveće iznenađenje kategorije.

Jedinu azijsku nominaciju ostvario je film iz Hong Konga “Better Days”. Međutim, ljubavna priča Dereka Tsanga, koja sadrži potresan centralni performans glumice Zhou Dongyu, dostojno je nominovan i vjerovatno ima prednost na temelju isticanja važnih problema i zabrinjavajućeg fenomena nasilja u kineskim školama.

Međutim, za socijalni komentar ne može biti boljeg kandidata od rumunskog “Collective”, ključnog dokumentarca koji poput proceduralnog trilera istražuje medicinske malverzacije i loše političko upravljanje nakon smrtonosne vatre u bukureštanskom noćnom klubu.

klix