Isporučene nove doze vakcine

Novi val korone čini se konačno jenjava u BPK Goražde, ali rano je za opuštanje, poručili su iz Zavoda za javno zdravstvo kojem je danas dopremljeno novih 250 doza vakcine AstraZeneca.

Uporedni sedmični podaci ukazuju da je epidemija u silaznoj putanji, ali stanje je i dalje daleko od povoljnog, smatraju u Zavodu za javno zdravstvo.

“Kad pogledamo sedmičnu incidencu dosta je povoljnija situacija kad je u pitanju broj oboljelih, imamo 108 od ukupno 307 testiranih, a u prethodnoj sedmici smo imali ukupno 246 novooboljelih. Sedmična incidenca iznosi 468 dok je u prošloj sedmici bilo preko 1000. Stanje je daleko od povoljnog, imamo još uvijek 311 aktivno zaraženih i u izolaciji preko 800 osoba, veliki je broj osoba koje zahjtjevaju hospitalizaciju, 55 osoba su hospitalizirane”, kaže dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Brine i velika smrtnost jer je 65 osoba do sada izgubilo bitku sa ovom opakom bolešću, a samo u prošloj sedmici je zabilježeno sedam smrtnih slučajeva.

“Stopa smrtnosti je veoma visoka, 65 osoba je izgubilo život, imamo dosta ljudi koji zahtjevaju hospitalizaciju jer razvijaju teške simptome, mnogi se liječe i kući, imaju teške upala pluća”, kaže Bičo.

Iz novog kontingenta vakacina koje su stigle ili pristižu u BiH, a radi se o 80.670 doza, BPK će dobiti jedan posto. Zavodu za javo zdarvstvo BPK Goražde danas je isporučeno 250 doza AstraZeneca vakcine.

“One imaju nešto duži rok do kraja maja, tako da ćemo vakcinisati ostatak zdravstvenih radnika i dio štićenika Doma za stara i iznemogla lica, a ostatak će se podjeliti po pordičnim ambulantama. Jako je važno da se vakcinišu hronični bolesnici i onkološki pacijenti, uglavnom postoji plan prioriteta. Kad budemo imali više vakcina kao što se očekuje u junu mjesecu, onda bi negdje u drugoj polovini godine mogli steći kolektivni imunitet, kad bi vakcinisali oko 10 000 osoba. U ovom trenutku i zainteresovanost za vakcinisanje je mnogo veća”, kaže Bičo.

Najavljene su još brojne donacije te isporuka vakcina preko COVAX mehanizma. U Zavodu za javno zdravstvo BPK Goražde nadaju se da će ukoliko se isporuka nastavi planiranim tempom više od 50 posto stanovništva u BPK biti vakcinisano do polovine ljeta.

Od početka pandemije oporavile su se 1473 osobe s područja BPK Goražde.