Služba CZ: Pod minama je još 10 posto teritorije Grada Goražde, pandemija prolongirala značajne projekte

BIH je i dalje jedna od minski najugroženijih u svijetu, sa preko 800.000 ugroženih građana, dok je ekonomski gubitak zbog nekorištenja minsko sumnjivih područja procijenjen na više desetina miliona eura godišnje. U Službi civilne zaštite Goražde podsjećaju da su mine i dalje prisutne na značajnoj površini u ovom dijelu BiH  te da je pandemija znatno  smanjila terenske aktivnosti, što se odražava i na ukupnu realizaciju godišnjih i strateških planova.

Zahvaljujući aktivnostima obilježavanja, kao i programu minske edukacije, broj nesreća je drastično smanjen u odnosu na prethodne godine, dok u zadnje dvije godine nije uopšte bilo civilnih žrtava, pokazuju podaci Centra za uklanjanje mina objavljeni povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv mina. Istaknuto je i da je BiH i dalje jedna od minski najugroženijih u svijetu.Ta opasnost je još uvijek jako prisutna i na  području Goražda.

“Ukupno je zagađeno minama 10 posto površine teritorije grada Goražda što je ekonomski, društveno i  prirodno oštetilo ovaj grad. Od 2014. godine deminiranje bilo intenzivno I od mina su očišćene površine u neposrednoj blizini grada I objekata u kojima ljudi žive, tako da smo očistili prostore Zupčića, Vran Potoka, Kazagići, Nekope, Ljukov do”, kaže Samira Drakovac,iz Službe civilne zaštite Grada Goražda.

Značajni projekti deminiranja na području Goražda vršeni su u periodu od 2014 do 2018 godine, ali je pandemija usporila većinu nastojanja da se najveći dio posla završi do 2025 godine, tako je prolongirano i osam projekata koji su trebali biti realizovani tokom prošle godine.

“Očekujemo da će pandemija značajno usporiti deminiranje I da su ovi projekti već pomjereni na 2027”, kaže Drakovac.

Od prošle godine, u BIH je dostupna mobilna aplikacija sa minsko sumnjivim površinama u zemlji. Na ovaj način, uveliko je pojednostavljen način dobijanja informacija o sigurnosti područja u koje se želi ići, odnosno o eventualnom postojanju minske opasnosti u blizini željene lokacije.