Gradonačelnik Konye posjetio Semiz Ali-pašin vakuf u Prači

Delegacija turskog grada Konye, predvođena gradonačelnikom Ugurom Ibrahimom Altayom, u okviru posjete Bosni i Hercegovini obišla je Semiz Ali-pašino turbe i džamiju u Prači.

Altaya, sa kojim su u društvu bili i predstavnici privrednika Konye i načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić, dočekao je načelnik općine Pale (u Federaciji BiH) Almin Ćutuk sa saradnicima. Upoznao ih je sa historijom tog kraja te nastankom Semiz Ali-pašinog vakufa u Prači u okviru kojeg se nalaze džamija izgrađena klasičnim osmanskim stilom, turbe i šadravan.

Prema zvaničnim podacima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, džamija je izgrađena oko 1521. godine i smatra se jednom od najstarijih u BiH.

Ova posjeta je bila izuzetna prilika da gradonačelnika i njegove saradnike upoznaju sa prilikama u općini Pale (F BiH), resursima sa kojima raspolažu i prilikama za ulaganja potencijalnih turskih investitora.

Altay je kazao da očekuje uzvratnu posjetu te saradnju.

“Mnogo puta sam bio u BiH. Međutim, prvi put dolazim u Praču, sa željom da čestitam novoizabranom načelniku, upoznam mjesto odakle dolazi, te mi je izuzetno zadovoljstvo što smo danas tu. Inače, predsjednik sam Unije gradova i općina turskog svijeta, a općina Pale Prača je članica ove Unije. Uvjerili smo se da je ovo prostor pogodan za poljoprivredu, a Konya je jedan od centara za poljoprivredu u Turskoj, gdje smo i osnovali Uniju gradova i općina koje se bave poljoprivredom”, izjavio je Altay.

Kako je kazao, ovo je prvi korak ka toj saradnji.

Zajedno sa turskom delegacijom, općinu je posjetio i načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

“Ovo je visoka delegacija jer grad Konya broji oko četiri miliona stanovnika, više nego cijela BiH. Čak je i po površini veća od BiH. Nadamo se da će od ove posjete biti nekih pozitivnih rezultata, kao i određene podrške i pomoći od strane naših prijatelja iz Turske. Važno je istaći da je jedan od posjetitelja koji čine tursku delegaciju savjetnik predsjednika Erdogana”, kazao je Efendić.

Načelnik općine Pale (FBiH) izjavio je da mu izuzetno zadovoljstvo predstavlja ukazana čast da ugosti delegaciju bratske Turske.

Kako je kazao, općina Pale ima izuzetne prirodne potencijale za razvoj poljoprivrede i turizma i nadaju se da će turski investitori to znati prepoznati.

“Tokom razgovora dogovorili smo konkretnu pomoć našoj općini koja će biti realizirana u najskorije vrijeme”, rekao je Ćutuk.