Direktor goraždanskog doma zdravlja: Ponosan sam kako se borimo s pandemoijom

Manji sistemi su ranjiviji, ali se brže i oporavljaju, a primjer je upravo goraždanski dom zdravlja kojem nedostaje kadra, ali se to pokazalo dobrim u situaciji kada je riječ o vakcinaciji protiv Covid-19.

Većina uposlenika je vakcinisana, a u toj ustanovi su zadovoljni i činjenicom da je Bosansko-podrinjski kanton među prvima koji je počeo da vakciniše i stanovništvo jer je u porodičnim ambulantama započela vakcinacija starijih i hroničnih bolesnika.

“Većina zdravstvenih radnika Doma zdravlja je primila vakcinu, osim toga možemo biti zadovoljni jer smo među prvim kantonima počeli da vakcinišemo stanovništvo. Nismo zadovoljni brojem vakcina koje dobija kanton, jer malo nas je i vrlo brzo bi mogli postići kolektivni imunitet, primjerice sa onoliko vakcina koliko je potrebno da se vakcinišu zdravstveni radnici u Sarajevu”, ističe dr. Edin Čengić, direktor Doma zdravlja “Dr. Isak Samokovlija”.

Mali broj vakcina

U ambulantama porodične medicine jučer se vakcinisano 40, a danas 70 pacijenata, što su raspoložive količine koje im je dostavio Zavod za javno zdravstvo. Nadaju se skorom pristizanju vakcina iz donacija Turske i Kine čiju je upotrebu odobrila agencija.

I dok u svijetu danas obilježavaju Međunarodni dan zdravlja pod sloganom “Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta” tokom pandemije je došla do izražaja upravo neravnopravnost u tom pogledu jer je Covid-19 posebno pogodio ranjive zajednice poput Goražda gdje su se uglavnom morali uzdati u ono s čim raspolažu. Rukovodeći se tim načelima i zdravstveni radnici u ovom gradu pokazali su da ih aktuelna zdravstvena kriza nije pokolebala uprkos slabim kadrovskim i tehničkim uslovima.

“Ponosan sam kako su se zdravstveni radnici nosili sa pandemijom iako je većina izložena konstatno zarazi i zaražena ili su prebolovali”, kaže dr. Čengić.

Čuvanje zdravlja

Iz goraždanskog doma zdravlja pozvali su na važnost čuvanja zdravlja i njegovo održavanje u individualnom i kolektivnom pogledu.

“Vidimo koliko je važan značaj prethodno stečenog zdravlja i imuniteta bez obzira što virus sve pogađa, ali ljudi koji su do tada bili zdravi lakše prebole i to će nam pomoći da razvijamo svijest i da radimo preventivno”, smatra dr. Čengić.

Dodaje da je trenutna situacija samo još jedan od dokaza koiko je važno ulagati u zdravlje svakog pojedinca i jačati zdravstveni sitem.