– Sličnu stvar sam dogovorio s prijateljima iz Kine, 50.000 kineskih vakcinacija. Po mom pozivu je došlo 30.000 vakcina iz Turske. Evo 130.000 na ovakav način što je solidno. Nije to broj koji će omogućiti masovnu vakcinaciju, ali je stanovit koji može u ovom času zadovoljiti najrizičnije grupe – rekao je Izetbegović.

Uskoro, kako kaže, imat ćemo vakcine iz programa EU for Health, te je zbog toga u posljednjih dana obavio razgovore sa predstavnikom EU u BIH Johannom Sattlerom.

– Na taj način mislim da ćemo imati milion vakcina u sljedećih dva do tri mjeseca. To je već onda jedna masovnija vakcinacija – rekao je Izetbegović.

Osim o vakcinama, Izetbegović je nakon današnje sjednice Doma naroda govorio o aferi “Respiratori” tvrdeći da niko u BiH nije do sada umro na tom respiratoru jer opslužuju relativno lakše pacijente.

– To su respiratori koji ne mogu opslužiti najteže pacijente, takvih je 20 do 30 posto u izolatoriju, a onih 60, 70 i 80 posto mogu opslužiti. Oni to i rade i ja to znam iz prve ruke jer mi je supruga generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović – kazao je Izetbegović.