Inzko: Nema precrtavanja mape BiH, spominjanje “mirnog razlaza” je prijetnja miru

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas će pred Vijećem sigurnosti UN-a predstaviti novi, 59. izvještaj o situaciji u našoj zemlji, za period od 16. oktobra 2020. do 15. aprila 2021. godine.

Inzko na početku ističe tešku epidemiološku situaciju, naročito u Sarajevu, sa mnogo zaraženih i smrtnih slučajeva. Govori i da je u BiH registrovano cca. 180 hiljada slučajeva i više od 7.250 smrtnih slučajeva.

Ukazao je i na poteškoće u nabavci vakcina protiv korone, ali i ozbiljnu disfunkcionalnost u zemlji pri čemu politički lideri i vlasti u BiH prečesto žrtvuju jedinstveni i koordinirani pristup borbi protiv pandemije i ublažavanju njenog utjecaja na stanovništvo i ekonomiju u korist postizanja političkih bodova jedni protiv drugih.

“To je dovelo do situacije u kojoj su, u odsustvu mjera koje su provodile nadležne vlasti na državnom nivou, entiteti poduzeli jednostrane i nekoordinirane mjere, što je rezultiralo preduzimanjem različitih rješenja na različitim dijelovima teritorije BiH. Frustracija među građanima dovela je do protesta koji pozivaju na hitne napore vlasti u nabavci vakcina i druge mjere za zaustavljanje pandemije ili na drugi način da se podnese ostavka”, istakao je.

Upozorio na poteze vlasti RS-a na čelu s Dodikom

Inzko je ukazao i da su vlasti Republike Srpske usmjerene na ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR), vraćanja nadležnosti s državnog nivoa na nivo entiteta i negativnih priča o teritorijalnom integritetu i suverentitetu BiH.

Visoki predstavnik je upozorio i na poteze Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, o čemu je kaže, i ranije izvještavao Vijeće sigurnosti BiH.

“Nabrojao sam u svojim izvještajima, uključujući i moje posebno izvješće iz 2016. godine, razlog za zabrinutost. U martu je Narodna skupština RS-a usvojila nekoliko zaključaka u vezi s tim, koji također pozivaju na okončanje vojne komponente međunarodne misije u BiH prema Aneksu 1A GFAP-a. Što je najzabrinjavajuće, NSRS poziva lokalne političke aktere da se uključe u rasprave o budućnosti BiH i upozorava da bi, ako se to pitanje uskoro ne uvrsti na dnevni red, ‘trebalo pokrenuti razgovore o mirnom raspuštanju'”, naveo je Inzko.

Spominjanje “mirnog razlaza”, istovremeno pozivajući na povlačenje međunarodnog vojnog prisustva u zemlji, može se protumačiti samo kao prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, a time i miru i stabilnosti zemlje, što je sigurno kako su to shvatili mnogi građani.

“Moram ponoviti da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) dosljedno potvrđivao svoju nedvosmislenu posvećenost teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Neće biti precrtavanja mape BiH”, naglasio je Inzko.

Dalje kaže da dok su lideri RS-a fokusirali svoje napade na GFAP i državu BiH, Federacija je i dalje jedva funkcionirala.

“Nova Vlada Federacije još uvijek nije imenovana, dvije i po godine od Općih izbora u oktobru 2018. godine, što je nezamislivo u demokratskoj državi zasnovanoj na vladavini zakona, na slobodnim i poštenim izborima”, poručio je.

Vlada FBiH blokirana, državni nivo stagnira

Trenutnoj Vladi FBiH iz prethodnog mandata nedostaju dva ministra i njihove se zamjene ne mogu imenovati jer Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) i Stranka demokratske akcije (SDA), ostaju zaglibljeni u zastoju oko izbornih reformi, a prva je obećala da neće podržati nikakva nova imenovanja u Federaciji dok se ne postigne sporazum.

“Žao mi je zbog činjenice da je jedan od ovih elemenata postao preduvjet za raspravu o drugom. Formiranje vlasti trebalo bi biti apsolutni prioritet za sve političke stranke u demokratskim društvima. BiH ne bi trebala biti izuzetak. U međuvremenu, federalni premijer (SDA) i zamjenik premijera (HDZ BiH) upleteni su u korupcijski skandal, kojem se sudi zbog sumnjive nabave 100 ventilatora na početku pandemije, čija je pogodnost u kritičnim slučajevima COVID-19 je često osporavan i istražuju ga nadležni organi”, napisao je Inzko.

Visoki predstavnik u BiH je poručio da na državnom nivou vlada potpuna stagnacija, o čemu svjedoči i loš zakonodavni učinak Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH.

“Tokom trenutnog mandata, osim budžetskih akata, u potpunosti je usvojen samo jedan novi zakon. Ovo je dio općeg pada zakonodavne proizvodnje tokom proteklih nekoliko mandata, ali je ipak novi minimum”, rekao je.

klix