Reagirao Sindikat KCUS-a: Potezima vlasti KS ugoržavaju se život i zdravlje pacijenata

Sindikat KCUS izrazio je danas “veliko nezadovoljstvo” i oštro je osudio neusvajanje pozitivnog Izvještaja o radu i finansijskom poslovanju KCUS-a u Skupštini KS.

“Također osuđujemo oduzimanje 2.000.000 KM od materijalnih troškova i 650.000 KM sa stavke PET CT, čime se direktno ugoržava život i zdravlje pacijenata oboljelih od malignih bolesti. Izvještaj je detaljno prezentiran na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 5. maja 2021 godine. Izvještajem je utvrđeno da je KCUS tokom 2019. godine pozitivno poslovao, kao i prethodnih godina, što dokazuje pozitivan revizorski izvještaj”, naveli su u saopćenju.

U saopćenju se navodi da “trenutna Vlada KS pokazuje neobjašnjivu, neprijateljsku djelatnost prema KCUS-u, koji je najveća ali i najuspiješnija zdravstvena ustanova u BiH”. KCUS se, navode, hrabro nosio sa COVID-19 pandemijom i najtežim bolesnicima pružao sve potrebne zdravstvene usluge.

“S toga je sramotan čin oduzimanje materijalnih sredstava, ali i iznošenje neistina i izazivanje ‘huškanja’ građanstva prema KCUS-u, što konstantno radi ministar zdravstva u Vladi KS prof. dr Haris Vranić. Nijedna zdravstvena ustanova u BiH, čak i kada ima veće probleme od KCUS-a, nije u fokusu javnosti i pod političko-medijskim nasrtajima kao KCUS”, tvrdi se u saopćenju.

Pitaju se da li na ovaj način Skupština KS želi kazniti uposlenike za predan rad i uspjehe koji su ostvareni.

“Mi ovakav postupak ne možemo smatrati drugačije nego kažnjavanjem svih nas uposlenika, članova Sindikata, koji su dali veliki doprinos u unaprijeđenju rada i poslovanja najveće i najstarije zdravstevene ustanove u Bosni i Hercegovini. Svaki napad na KCUS, na uposlenike koji već mjesecima rade pod nevjerovatnim opterećenjem i pritiskom, je napad na zdravlje i sigurnost svih građana kako Kantona Sarajevo tako i drugih pet kantona, suosnivača KCUS-a”, dodaje se u reakciji.

Osvrnuli su se i na “loš rad Kriznog štaba KS” koji smatraju “u potpunosti odgovornim za strahoviti treći val pandemije, jer upravo oni nisu poduzimali prave korake na vrijeme”.

Sindikat KCUS Sarajevo je strogo osudio i “plasiranje neistina u javnosti zbog odlaska anesteziologa, unoseći nemir među pacijente, te na taj način prikupljanja jeftinih političkih poena”.

“Moramo naglasiti da se 13 anesteziologa koji su podnijeli zahtjev za prekid Ugovora o radu, nisu nikada obratili Sindikatu KCUS Sarajevo sa svojim problemima kako bi se isti, ako ih u opšte ima, riješili. Sindikat KCUS Sarajevo stoji uz svoje menadžment, ljekare, medicinske sestre-tehničare, servirke, radnice, i sve ostale koje zbrinjavaju naše pacijente. Mi smo veliki tim koji brine za sve građane. To ćemo i dalje raditi”, stoji u saopćenju.

Na kraju, apeliraju na Skupštinu i Vladu KS, a posebno na nadležno ministarstvo zdravstva, da “isprave grešku prema uposlenicima KCUS – članovima Sindikata KCUS, koji svakodnevno vrijedno rade u službi zdravlja naših građana, iz cijele Bosne i Hercegovine”.

“Lične animozitete i nezadovoljstvo političke prirode morate ostaviti po strani, jer KCUS ne smije biti predmetom političkih netrpeljivosti”, zaključuje se u reakciji.

klix