Reis Kavazović: Dijalog je put do dogovora, a svađa je put do uništenja

Muslimani u Bosni i Hercegovini, i širom svijeta, obilježavaju Ramazanski bajram, koji je nastupio klanjanjem bajram-namaza.  Centralna bajramska svečanost u Sarajevu je održana je  u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a bajram-namaz se klanjao u 6 sati i 2 minute.

Bajramsku hutbu je održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

– Počinje novo vrijeme naše duhovnosti, pojačano postom i drugim ibadetima u ramazanu. Slijediti put vjere jeste svrha i cilj svakog vjernika. Ramazan nas je duhovno okrijepio i donio nam novu snagu, osnažio vjeru i probudio nadu. To nam je neophodno na putu na kojem jesmo i kojim hodimo. Pred nama su borbe, više ih je, nije jedna. A najvažnija je ona sa našim slabostima. Vjera u Boga je nepresušno vrelo snage. Ona nas vodi pokornosti Bogu i miru.

Vjerujemo da djelo koje je učinjeno u ime Allaha vječno traje, a ono što je učinjeno u ime drugog nestaje. Djelovati po Božijim uputama vjerniku donosi unutrašnju smirenost u srcu. Najveća istina na koju nas Bog podsjeća je da je on Gospodar i Stvoritej svjetova, a ljudi braća i sestre upućeni jedni na druge. Svaki vjernik treba da nauči kako da se suoči sa životnim iskušenjima u vjerima i nadi, oslanjajući se na Boga u svakom trenutku.

Vjera traži da se fokusiramo na ono što nas spaja i ujedinjuje. Kada plane mržnja teško je zaustavit. Mržnja ne može obogatiti našu zajednicu, ali može uništiti mostove među našim ljudima i nadu u zajedničku budućnost. Otvorimo dijalog raspravom oko zajedničke riječi. Dijalog je put do dogovora, a svađa je put do uništenja. Ružno je slušati uvrede i neprijateljstvo od onih koji za sebe govore da su vjernici. Musliman je onaj od čijeg su jezika i ruku sigurni drugi muslimani, drugi ljudi, rekao je Vjerovjesnik. Svađa je ono što nas ne dovodi do cilja, što stvari ne popravlja, već ih čini gorima. U našem javnom prostoru se širi svađalački mentalitet. Iskoračimo u javni prostor argumentirano i sa uvažavanjem. Ne potcjenjujmo opasnosti koje su pored nama. Naša BiH jeste u poteškoćama, ali one nisu ni blizu onima koje smo ostavili iza sebe. Budimo graditeljski, a ne svađalački narod – kazao je reis ef. Kavazović u bajramskoj hutbi.Dovom na kraju namaza i čestitanjem Bajrama završena je centralna svečanost.

Avaz