U FBiH predložena relaksacija epidemioloških mjera, danas u Zetri nastavak vakcinacije

Zbog značajnog poboljšanja epidemiološke situacije, Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva predložiće Vladi Federacije BiH ublažavanje postojećih mjera. Usvojeni prijedlog mjera predviđa ukidanje policijskog sata, povećanje dozvoljenog broja okupljenih na otvorenom na 70, a u zatvorenom na 30 osoba. Dozvoljava se i muzika uživo pod posebnim uslovima. Konačnu riječ o ovom prijedlogu mjera u četvrtak će dati Federalna vlada.

Pozitivne vijesti u Federaciji BiH, nikada bolja epidemiološka situacija od početka pandemije. U odnosu na predhodni period čak, 43 posto je manje zaraženih Covidom-19, što je doprinijelo odluci Federalnog kriznog štaba da predloži ublažavanje epidemioloških mjera odnosno ukidanje policijskog sata, povećan broj osoba koje se mogu okupljati na otvorenom na 70, i u zatvorenom na 30 ljudi. Prijedlogom se dozvoljava i muzika uživo, pod uslovom da pleksiglas razdvaja publiku i izvođače. Ukoliko epidemiološka situacija i dalje bude zadovoljavajuća postoji mogućnost daljeg ublažavanja mjera, ali i suprotno.

GORAN ČERKEZ, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH

„Nemojte zaboraviti da na osnovu naredne Krinog stožera koja je još na snazi to znači da kantoni mogu donositi i restriktivnije mjere ukoliko se u pojedinom kantonu situacija pogorša. Također kantoni donose odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekata dakle u svojim kantonima prateći epidemiološku situaciju“.

Epidemiološku situaciju stabilizuje vakcinacija, ali s obzirom na to da je kod nas došlo jako malo vakcina, imunolozi upozoravaju – treba biti oprezan. Zbog odluke Indije da ograniči izvoz AstraZeneka vakcina, između ostalih, i mehanizmu COVAX, otvoreno je pitanje koliko će se to odraziti na isporuku vakcina u zemlje koje su je naručile preko tog mehanizma, među kojima je i BiH.

Prof. dr. JASENKO KARAMEHIĆ, imunolog

„Osam mjeseci govorim da se ne uzdam u COVAX program. COVAX program je spor. BiH treba četiri i po miliona vakcina, a COVAX vama daje 20  posto. Trebalo je direktno pregovarati“.

Nepravovremena imunizacija već ostavlja posljedice kod nas, upozorava profesor Karamehić.

U Kantonu Sarajevo danas se nastavlja vakcinacija u dvorani Zetra. Na raspolaganju je 6.750 doza vakcina.

ADEMIR SPAHIĆ, glavni medicinski tehničar u JU Dom zdravlja KS

„Imam informaciju direktora ZO KS, oni su zaduženi za imuniziranje naših sugrađana, da biti pozvano 1500 građana 70 plus godina. Dakle, svi koji su se prijavili putem aplikacije ZZO KS“.

Poruka zdravstvenih radnika građanima i dalje je da, bez obzira na povoljniju epidemiološku sliku, i dalje poštivaju mjere, a vlastima da što prije osiguraju što veći broj prijeko potrebnih vakcina.

bhrt.ba