Sastanak menadžmenta Kantonalne bolnice i premijerke kantona

–  Sagledavanje problema i potreba Kantonalne bolnice Goražde te mogućnosti unaprijeđenja pružanja usluga sekundarne zdravstvene zaštite, bile su teme današnjeg sastanka premijerke BPK Goražde sa menadžmentom Kantonalne bolnice. Istaknuto je da  ova zdravstvena ustanova i u narednom periodu može računati na podršku Vlade BPK i resornog ministarstva a od velikog značaja bit će i sredstva od milion KM koja će Kantonalnoj bolnici Goražde biti doznačena sa federalnog nivoa.

Naglašeno je da se u Kantonalnoj bolnici Goražde privode  kraju radovi na uspostavi  Hemodijaliznog centra, što je kapitalni projekat u zdravstvu na području BPK Goražde

 „ Dinamika radova teče svojim tokom, iako je Covid pandemija sve mnogo usporila i vjerovatno zbog izolacija radnika kompanije koja radi dijalizni centar, mnogo se kasni ali uglavnom, radovi će biti brzo završeni. Što se tiče medicinskog kadra, oni su već završili obuku sa majem mjesecom, i imamo šest medicinskih sestara koje su se potpuno obučile za hemodijalizu. Takođe, biće dva ljekara u početku, možda prvih šest mjeseci dok se ne završi obuka ljekara, biće vjerovatno podrška iz KCUS-a“ – kazala je direktorica Kantonalne bolnice Goražde, prim.dr. Nermina Kamenica.

Za razliku od Hemodijaliznog centra za koji su već obezbjeđeni kadrovi, kao jedan od gorućih problema ove ustanove  i danas je naglašen nedostatak ljekara specijalista

 „ Direktorica nas je informisala da je stalno otvoren konkurs za specijaliste i da nama nedostaje prije svega, ginekolog, infektolog i hirurg,  koji su nam jako neophodni.  Trenutno imamo jednog anesteziologa i jednog budućeg koji je na specijalizaciji, ali će on biti spreman za rad tek nakon tri godine, tako da smo razgovarali i o potrebi angažovanja tog kadra i tema koja je neminovno povezana sa nedostatkom kadra jeste planiranje specijalizacija. U prošloj godini smo imali dvije specijalizacije, jednu iz radiologije druga iz ginekologije, ove godine planiramo takođe najmanje dvije specijalizacije i kako su mi rekli,  neophodna je nefrologija i neurologija, kao i ostale specijalizacije po preporuci upravnog odbora i menadžmenta Kantonalne bolnice“ – kazala je premiejrka BPK Goražde Aida Obuća.

Pored podrške koju kantonalna vlada pruža ovoj ustanovi u kontinuitetu, danas je istaknuto da će od velikog značaja biti sredstva u iznosu od milion KM koje će Kantonalnoj bolnici biti doznačena sa federalnog nivoa

„ Pored dugovanja i tekuće likvidnosti koje će se pokriti, svakako je nužno da se kupi i neophodna oprema koja je potrebna za borbu protiv Covida 19. Ranije smo pominjali centralni razvodni kisik a danas su iz bolnice naglasili da je neophodno da se krene i u nabavku CT aparata koji Kantonalna bolnica nikada nije imala i ovo je prilika da se taj aparat nabavi“ – istakla je premijerka BPK Goražde.

Prim.dr Nermina Kamenica naglasila je da je ovo prvi put da Kantonalna bolnica dobije finansijsku podršku u ovom obimu

„ Zahvaljuem se našoj kantonalnoj vladi i svim delegatima u Domu naroda koji su lobirali za taj milion i to će veoma značiti za Kantonalnu bolnicu da se izmiri  dio dugova nastalih u ranijem periodu, dobavljačima za lijekove i sve ostalo što je neophodno u ovoj ustanovi te da se nabavi dio opreme za radiološku službu, čime će se poboljšati situacija u zdravstvu“ – kazala je direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

Zajednički zaključak sa današnjeg sastanka je da će resorno ministartsvo i Vlada nastaviti kontinuirano da pruža podršku Kantonalnoj bolnici Goražde jer su, po riječima premijerke, svjesni da se samo jačanjem zdravstvenog sistema  može izboriti sa Covidom 19  i odgovoriti svim budućim izazovima.