Servisne informacije

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme uz djelimično razvedravanje tokom dana. Poslije podne u zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne se očekuju lokalni pljuskovi.

Vjetar slab do umjeren u Posavini istočni, a u ostaku zemlje južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od 10 do 16, na jugu do 20, a dnevna od 21 do 27, na jugu do 30 °C.

Biometeorološke prilike djelimično će se pogoršati tokom dana. Mjestimično povećana naoblaka, visoke temperature i pojačan osjet sparine u poslijepodnevnim satima, uzrokovaće nešto izraženije tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata, stoga je poželjno umanjiti aktivnosti. Također, neophodno je posvetiti pažnju mjerama zaštite od UV zračenja tokom sunčanijih perioda. Opšta slika će biti ljepša na jugu.

Stanje na cestama u 08:00 sati

Na putevima u BiH saobraća se po pretežno suhom kolovozu, ali i dalje upozoravamo na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

Na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde) zbog radova u tunelu Čaklovići saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su i radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04:30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Ustikolina-Goražde (mostovi Ustikolina i Mravinjac), Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića), kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na autoputu A-1 dionici Zvirovići-Bijača zbog redovnog servisiranja tunela Bijela Vlaka, saobraćaj će biti obustavljen u obje tunelske cijevi, večeras od 20 sati (do 06 sati ujutro).

Pojačan je promet vozila i duga je kolona na izlazu iz BiH na GP Gradina. Na ostalim graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.