U Kantonu Sarajevo sedam novozaraženih, dvije osobe preminule

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus testirano 396 osoba, potvrđeno je sedam novozaraženih, a od Covid infekcije se oporavilo 26 osoba. Tokom jučerašnjeg dana od posljedica koronavirusa preminule su dvije osobe.
Od pomenutog broja novozaraženih, njih četiri odnosno 54,14 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitaliziran 81 pacijent, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 31, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 50 pacijenata. Podršku respiratora na KCUS-u koriste dva pacijenta. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koriste tri pacijenta, a u Općoj bolnici njih šest.

U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene tri osobe.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 118 pacijenata, od kojih su tri transportovana u KCUS.Na drive-in punktu na Vrbanji urađeno je 79 PCR testova. Na punktovima u Novom Gradu, u Semizovcu i na Ilidži u protekla 24 sata nije bilo PCR testiranja. Ukupno je na drive-in punktovima i Covid-ambulantama prikupljen 221 uzorak za PCR test.

Covid-pozivni centar je zabilježio 56 poziva, a obavljen je i 91 razgovor sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 322 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.887 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.386 osoba zaraženih koronavirusom i 50.797 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 16, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 26.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

(Vijesti.ba)