Servisne informacije

U Bosni i Hercegovini danas će biti svježije i promjenljivo oblačno vrijeme, uz sunčane periode, sa dnevnom temperaturom do 23 stepena Celzijusova. Ujutro i prije podne biće malo do umjereno oblačno, ali i sunčano vrijeme. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 12, na jugu do 17 stepeni. Najviša dnevna temperatura od 18 na jugu do 23 stepena. Puhat će slab do umjeren vjetar, istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjeren jugozapadni.

Jutarnji sati će biti ugodniji, a sa odmicanjem dana i dodatnim porastom temperatura, opšta slika djelimično će se pogoršati. Južno strujanje, nedostatak svježine i sparno vrijeme uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika. Preporučljivo je reducirati boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana i posvetiti pažnju zaštiti od sunca, obzirom da će vrijednosti UV indeksa mjestimično biti vrlo visoke.

Stanje na cestama 26. 05. 2021. u 07:30 sati

Povoljni vremenski uslovi pogoduju nesmetanom saobraćanju na većini putnih pravaca u BIH. Do kraćih zastoja tokom dana dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je saobraćaj regulisan privemenom saobraćajnom signalizacijom. Povećan je broj biciklista i motocilista, pa sve učesnike u saobraćaju molimo da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

Zbog redovnog servisiranja tunela Vis, 25 Novembar i Grab na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Tarčin, večeras od 20 sati do 06 sati ujutro na snazi će biti obustava saobraćaja. Zbog radova u tunelu Čaklovići (Tuzla-Kalesija) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23:00-04:30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj. Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Doboj-Rudanka, Ustikolina-Goražde (mostovi Ustikolina i Mravinjac), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Na graničnim prelazima putnička vozila na prelazak granice ne čekaju duže od 30 minuta.