Karate klub Holidey jedini osnovao sekciju u Ustikolini, mlade već pet godina uče karateu

Kada su prije pet godina odlučili osnovati sekciju u Ustikolini ekipi  Karate kluba Holidey jedini motiv je bio dati priliku mladima u ovom dijelu BIH da mogu da se bave sportom. Osim Nogometnog kluba Kolina u Ustikolini nije djelovao drugi sportski kolektiv, tako da je interes mladih za karateom sve veći. Trenerica Ajla Šahović, majstor karatea drugi dan i sama je davno počela trenirati karate u Ustikolini i zahvaljujući predanim treninzima ostvarila sjajne rezultate.

Ajla zajedno sa vrhunskim karate trenerima Senadom Hodovićem, Kemalom Šahovićem i Lejlom Ćulov danas u Ustikolini vodi sekciju koja broji oko 20 članova,  a ovih dana planiraju i upis novih.

“Trenutno okupljamo oko 20 djece svih uzrasta od pionira do U 21, treninzi du dva puta sedmično, trudimo se da bude zanimljivo, da im pružimo ono što žele, ali i da uče. Provodimo  identičan program rada kao u Goraždu tako da i članovi Ustikoljnaske sekcije učestvuju na brojnim takmičenjima sa goraždanskim kolegama, osvajaju zapažene rezultate i nagrade. Jako je važno trenirati, prije svega zbog fizičke aktivnosti, posebno u vrijeme pandemije djeca su dosta vremena provela  u kući. Mi radimo s njima razne vrste vježbi i treninga  koji grade samopuzdanje, radimo na motorici, a sve to će im biti jako korisno u životu”, kaže Ajla Šahović.

Naglašava da trenirajući karate djeca vježbaju mišiće cijelog tijela.

“Kroz trenažni proces razvija se brzina, snaga, izdržljivost, fleksibilnost, ravnoteža, preciznost i koordinacija. Posebno treba naglasiti jačanje osobnosti i samopouzdanja, kao i plemenitost karate sporta”, kaže Ajla.

Karate klub Holiday važi za najsupješniji goraždanski sportski kolektiv, a jedan je od rijetkih koji su aktivni u ovom djelu BPK Goražde.

“Odlučili smo se zbog deficita klubova i to je naš doprinos omladini i djeci na Ustikolini. Oni su izuzetno posvećeni treninzima i zaista je veliko zadovoljstvo raditi ovdje. Svake godine dajemo šansu mladima da upišu karate, da ih naučimo onom što smo i mi učili od vrhunskih trenera”, kaže Hodović.