Saudijcima ne može bezvizni režim, ali se mogu lakše izdavati vize Libancima koji žele u Međugorje

Više je primjera neosnovanog nejednakog tretiranja stranaca koji žele turistički posjetiti Bosnu i Hercegovinu. Jedan takav primjer je instrukcija kako postupati prema turistima iz Libana.

Neutemeljen, neargumentovan nejednak odnos prema turistima je postao vrlo vidljiv nakon što su se državni ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) usprotivili ukidanju viza za državljane Saudijske Arabije tokom ljetne sezone.

Ministri koji podržavaju ukidanje viza, znatno olakšanje dolaska, su ukazali da će se time privući još veći broj saudijskih turista koji su do sada trošili dosta novca u Bosni i Hercegovini. Zato je za očekivati da bi povećanjem njihovog broja porasla i potrošnja koja bi bila mnogo veća od 800.000 KM – koliko im se godišnje u prosjeku naplati za izdavanje viza.

HDZ-ovim ministrima je mogući gubitak navedenog iznosa, uprihodovan izdavanjem viza, razlog zbog kojeg se protive ukidanju viza. Ministar pravde Josip Grubeša, upravo kadar HDZ-a, je kao razlog za protivljenje prošle sedmice naveo i to da je Evropska unija poslala pismo u kojem je zabrinuta zbog eventualnog ukidanja viza Saudijcima.

Tvrdi da je u pismo istaknuto i to da bi time Bosna i Hercegovina odstupila od vizne politike Unije.

Međutim, postavlja se pitanje po čemu se razlikuju tj. zašto se različito tretiraju saudijski turisti i npr. kineski turisti koji Bosnu i Hercegovinu mogu posjetiti bez da im je potrebna viza.

Upravo je i kineskim turistima potrebna viza za posjetu većini država Evrope. Ako je istinito da je Unija zabrinuta zbog bezviznog dolaska saudijskih turista, onda se postavlja pitanje zašto ona, kao i HDZ-ovi ministri nisu zabrinuti zbog bezviznog dolaska kineskih turista.

Instrukcija za olakšano izdavanje viza Libancima koji žele posjetiti Međugorje

Još jedan pokazatelj da se strani turisti nejednako tretiraju jeste instrukcija Ministarstva vanjskih poslova iz 2019. koju je potpisao pomoćnik ministra Frano Planinić za kojeg se također navodi da je kadar HDZ-a. Instrukcija je u posjedu Klix.ba.Tada je Ministarstvo, na čijem je čelu tada bio Igor Crnadak iz Partije demokratskog progresa (PDP), dalo instrukciju Ambasadi Bosne i Hercegovine u Amanu da prihvati izdavanje viza za “kratkoročni boravak (viza “C”) podnesen bez ličnog prisustva podnositelja zahtjeva, ukoliko podnositelj zahtjeva lično pristupi u Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Bejrutu radi provjere identiteta uvidom u javnu ispravu”.

Kao razlog za donošenje ove instrukcije je istaknuto to da “velika većina viza koju izdaje Ambasada Bosne i Hercegovine u Amanu otpada na državljane Libana, koji u Bosnu i Hercegovinu putuju zbog vjerskog turizma (posjete Međugorju), a u svrhu uštede sredstava koje Ambasada Bosne i Hercegovine izdvaja za obavljanje konzularnih radnji u Libanu”.

Po čemu se za HDZ razlikuju libanski i saudijski turisti

Jasno je da se instrukcijom nije tražilo ukidanje viza, ali njome se tražilo znatno olakšanje izdavanja viza. S obzirom na prethodno naglašeno, također se postavlja nekoliko pitanja:

  • Po čemu se za HDZ-ove ministre razlikuju libanski turisti od saudijskih turista;
  • Zašto se nisu zabrinuti za sigurnost zbog dolaska libanskih turista koji dolaze iz politički i sigurnosno trusnog dijela svijeta.

Svaki turist, bez obzira ko je i odakle dolazi, je dobro došao i svi oni se moraju jednako tretirati osim ako za to ne postoje istinski opravdani razlozi da to drugačije bude. Turisti su utoliko više poželjniji jer je više od godinu dana zbog pandemije koronavirusa u Bosnu i Hercegovinu dolazi znatno manji broj turista u odnosu na prethodne godine.

Vrlo je izgledno da bi se dolaskom većeg broja turista, ne samo iz Saudijske Arabije, kudikamo poboljšala ekonomija kojoj je potreban svaki fening.

 

klix