Hasečić: Ratni zločinci umiru, bojim se da nećemo dočekati pravdu

Bakira Hasečić iz humanitarne organizacije “Žene žrtve rata”, kazala je za N1 da nije bilo Haškog tribunala, da se prvi put u historiji čovječanstva sudi za silovanja i seksualno zlostavljanje, ne bi se do dana današnjeg ni jedan zločinac osudio.

“Tužilaštvom i Sudom BiH nismo baš zadovoljni, sa hapšenjem i procesuiranjem ratnih zločinaca. Nama je najveći problem što su ratni zločinci na slobodi i što dobiju dvojna državljanstava, što bježe u Srbiju i druge zemlje svijeta. Kad shvate da će biti osuđeni, oni pobjegnu. Imamo slučajeve da Srbija neće da ih isporuči, osim kad umru pa ih u sanduku proslijede u grad u kojem su počinili zločin, tako tajno, da čak ni Tužilaštvo ni Sud ne znaju“, istaknula je Hasečić.

Lice pravde

Kazala je da ne treba vršiti pritisak, a treba povećati broj tužilaca, posebno za silovanje i seksualno zlostavljanje, kako bi se ubrzao proces, jer svaki dan žrtve umiru.

“Ratni zločinci umiru i bojim se da nećemo dočekati pravdu. Živimo za taj dan da ratni zločinci budu kažnjeni i izvedeni pred lice pravde. Presuda koja ima pečat ratnog zločina nama ne znači ništa, ali znači budućim generacijama“, navela je.

Kazala je da jedan zločinac iz Višegrada nije na izdržavanju kazne u Foči nego je u Srbiju prebačen “po tom nekom sporazumu”.

“I očito da je Srbija obećana zemlja i utočište ratnih zločinaca”, zaključila je Hasečić.

 

N1