Kampanja Eko Habitata ukazuje na važnost podizanja svijesti o pravilnom odlaganju otpada

Udruženje za očuvanje okoliša „Eko – Habitat“ u Goraždu će realizirati kampanju podizanja ekološke svijesti građana kojom će ukazati na važnost pravilnog odlaganja otpada. Time žele doprinijeti čistijem i zdravijem okruženju u užem dijelu grada, a kampanja će se realizirarati uz podršku Centra za životnu sredinu iz Banja Luke.

Kako pojašnjavaju u udruženju, kampanja podrazumjeva postavljanje kanti za otpad u nekoliko ulica u središtu grada, čime žele podstaći građane da ličnim primjerom odlaganja otpada daju svoj doprinos zaštiti životne sredine

„  Svakodnevno vidimo okolinu i ne želimo opuške na svakom koraku, plastičnu i drugu ambalažau. Mi smo delegirali kante za smeće samo kao medij koji će da prenosi poruke koje mi šaljemo našim sugrađanima, a to je da smeće odlažu u kante – kazala je članica Udruženja „Eko – Habitat“ Amela Džafović – Kešan.

Po njenim riječima, Eko – Habitat planira u budućnosti da napravi jedan program pametnog odlaganja, recikliranja i brige o otpadu,  prirodi i svemu što nas okružuje, što je primarni cilj.

Kampanja postavljanja kanti za smeće u Goraždu, jedna je od ukupno sedam u gradovima BiH, koje su dobile podršku Centra za životnu sredinu iz Banja Luke.

„ Pored niske svijesti građana da se brinu o svojim lokalnim zajednicama, potrebna su sistemska rješenja. Međutim, mi kao pojedinci  možemo sami incirati  neke promjene u malim mjestima, u jednoj ulici, u svom dvorištu, a onda ide lančana reakcija, malo pomalo osvajamo prostor, učimo jedni od drugih i gradimo  bolju zajednicu za život svih nas. Kada ojačamo kao pojedinci ili organizacije, onda od nadležnih možemo zahtjevati sistematska rješenja“ – kazao je koordinator programa transport Centra za životnu sredinu, Dragan Kabić.

Dodao je da je i postavljanje kanti za smeće u Goraždu bitan korak

„  Obzirom da  Goražde niti okolne općine nemaju sistemski riješen problem odlaganja otpada problem je mnogo veći od nedostatka kanti, ali njihovim postavljanjem  i porukama te  uz medijsku kampanju, možmo da napravimo nešto više u budućnosti“ – ocijenio je Kabić.

Uz podršku Centra za životnu sredinu, kampanje u oblasti zaštite okoliša bit će realizirane i u Gradišci, Tesliću, Ugljeviku, Sarajevu, Bugojnu i Glamoču.