Obilježena godišnjica pogibije Hasana Turčala Brzog i njegovih saboraca

U okviru manifestacije “Grebak – put života”, u šehidskom mezarju u Pazariću juče je obilježena godišnjica pogibije Hasana Turčalo Brzog i njegovih saboraca.  Osim članova porodice, komšija i saboraca, obilježavanju su prisustvovali ministri za boračka pitanja i privredu u Vladi BPK Goražde, Edin Aganović i Mensad Arnaut te gradonačelnik Grada Goražda Ernest Imamović i načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić. 

Položeno je cvijeće na postament i mezar rahmetlije te proučena dova za umrle, a ovom prilikom prisutni su se prisjetili lika i djela rahmetli Hasa i njegovih saboraca te još jednom istakli njegovu ulogu i značaj na Putu spasa.

Hasan Turčalo Brzi, prijeratni profesor historije, bio je komandant bataljona u Prvoj drinskoj udarnoj brigadi Armije RBiH, kojom je komandovao rahmetli Zaim Imamović. Sa svojim borcima Turčalo je odbranio strateški važan Klek i mjesto Orahovice, osvojio Borovac… Hasan Turčalo bio je prvi koji je 6. maja 1992. godine prošao tzv. putem spasa od sela Zorovići do Grepka koji je u ratnim godinama 1992-1995. godina značio život za šire područje grada Goražda i njegovo stanovništvo, budući da je bio glavno mjesto za  snabdijevanje stanovništva hranom i lijekovima.

 

www.bpkg.gov.ba