Rusija traži nezavisnu medicinsku ekspertizu ratnog zločinca Ratka Mladića

Potpuni, nezavisni medicinski pregled, pa i o stanju njegovih kognitivnih sposobosti nije bio sproveden, kazao je Kuzmin

Rusija traži nezavisnu medicinsku ekspertizu bivšeg komandanta vojske Republike Srpske, Ratka Mladića, pravosnažno osuđenog na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u BiH, prenose RIA Novosti.

– Rusija pridaje važan značaj osiguranju prava za osobe koja su u zatvoru, uključujući i pravo na medicinsku pomoć. Vijeće sigurnosti UN je u rezoluciji 2529 prošle godine iznio svoj stav o tome – rekao je zamjenik ruskog ambasadora u UN Genadij Kuzmin na sjednici SB.

Naveo je da je do Rusije došla informacija o nezadovoljavajućem zdravstvenom stanju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, uključujući i njegovu rehabilitaciju poslije operacije.

– Potpuni, nezavisni medicinski pregled, pa i o stanju njegovih kognitivnih sposobosti nije bio sproveden. Izričito zahtjevamo da se takav pregled obavi – naveo je Kuzmin.

Prema njegovoj ocjeni, Haški tribunal nije postao “institut za pomirenje u različitom balkanskom društvu”, a uzrok tome je “deficit pravičnosti u donošenju odluka, napadi na jednu stranu konflikta ne pravnim, već političkim sredstvima i prećutkivanje grijehova drugih”.

Podsjećamo, jučer je potvrđena prvostpena doživotna kazna zatvora, a Mladić će ostati u pritvoru do određivanje zemlje u kojoj će služiti kaznu.

Avaz