U BPK revakcinacija prioritetnih grupa uključujući i medijske radnike

–  Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde tokom ove sedmice nastavljena je imunizacija protiv Covida -19 – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde dr. Medina Bičo.

Po njenim riječima, uglavnom je riječ o revakcinaciji vakcinama prozvođača Pfizer i Sinofarm

” Do sada je prvom dozom vakcinisano ukupno 1.591 osoba sa područja bPK Goražde ili 6,9 posto od ukupnog broja stanovnika. Drugom dozom revakcinisano je 458 osoba. Od ukupnog broja vakcinisanih, 285 su zdravstveni radnici, 42 su štićenici i zaposlenici Doma za stara i iznemogla lica, dok je 1.249 vakcinisanih iz kategorije rizičnih grupa stanovništva” – precizirala je dr. Bičo.

Ona je podsjetila da se pored hroničara i osoba starijih od 65 godina, u skladu sa raspoloživosti vakcina,  u ovom kantonu postepeno provodi i imunizacija uposlenih u službama od interesa za javnost, među kojima su i medijski radnici, čime je podržana inicijativa Društva novinara BiH.

” U BPK Goražde nema mnogo medijskih radnika, a imajući u vidu njihov značaj, većina je već i revakcinisana, uz izuzetak onih koji su u skorije vrijeme preboljeli Covid – 19.  Preostali će biti vakcinisani u skladu sa dopremanjem vakcina, a već naredne sedmice očekujemo novu isporuku od 72 doze Pfizera namjenjenog za prvu dozu, isto toliko za revakcinaciju te 100 vakcina Astra Zeneca takođe za revakcinaciju” – kazala je dr. Bičo.

Napomenula je da je broj vakcinisanih građana u ovom kantonu vjerovatno i veći, obzirom da se značajan broj građana vakcinisao u susjednoj Srbiji, ali  preciznih podataka još uvijek nema.