Zvanično otvorena rekonstruisana i modernizovana dionica regionalnog putnog pravca R-448a Čemerničko vrelo-Zorovići

Svečanim presijecanjem vrpce danas je zvanično otvorena rekonstruisana i modernizovana  dionica regionalnog putnog pravca  R-448a Čemerničko vrelo-Zorovići.

Sredstva za realizaciju ovog veoma značajnog infrastrukturnog projekta u iznosu od 300.000 KM obezbijeđena su u budžetu Direkcije za ceste Ministarstva za privredu BPK Goražde.

U prisustvu zvaničnika kantona, građana mjesnih  zajednica koje gravitiraju na ovom području te brojnih prijatelja i gostiju, vrpcu su presjekli premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  Aida Obuća, ministar za privredu Mensad Arnaut, v.d direktorica Direkcije za ceste Sanela Avdibegović, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić te predsjednik MZ Orahovice Adem Mutapčić.

Prema riječima ministra za privredu BPK Goražde Mensada Arnauta, u Planu i programu Direkcije za ceste za 2021.godinu je nastavak radova na ovom putnom pravcu, koji je od velikog značaja ne samo iz razloga što povezuje BPK Goražde sa općinama u njegovom sastavu, već što omogućava bolju povezanost našeg kantona  sa Kantonom Sarajevo.

„U planu i programu Direkcije za ceste u budžetu za 2021 godinu, planiran je nastavak radova i s jedne i druge strane ovog putnog pravaca, od Brzače do Goršić polja, u iznosu od 300.000 KM, dok su za nastavak ovog putnog pravca prema Zorovićima planirana sredstva u iznosu od 150.000 KM. Prema procjenama, ostat će nam negdje oko četiri kilometra putnog pravca koji ćemo u narednom periodu uraditi kako bi kompletna putna komunikacija bila spojena sa asfaltnim putem koji povezuje Goražde, Orahovice, Praču i Sarajevo“- kazao je ministar Arnaut.

Kako  je ovom prilikom najavila premijerka BPK Goražde, intencija Vlade BPK Goražde je ovaj projekat okončati do kraja slijedeće godine.

„Sa asfaltiranjem ovih putnih pravaca kada su u pitanju MZ Orahovice i širi ovaj region, započelo se u 2019.godini, što smo nastavili i kasnije, a intencija je  da u potpunosti asfaltiramo ovaj putni pravac koji je u nadležnosti našeg kantona, kako bi se obezbijedila  bolja i kvalitetnija putna komunikacija za sve stanovnike ovih krajeva. Također, intencija je stvoriti bolje uslove za život građana kako onih koji već žive ovdje, tako i onim ljudima koji eventualno privremeno borave  van teritorije našeg kantona, ali sticanjem boljih uslova bi se vratili na ovo područje. S tim ciljem  mi radimo na tome da se poveća broj stanovnika na ovom području“-ovom prilikom kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

bpk.gov.ba