Podršku uređenju mezarja i izgradnji Musale dala i Vlada BPK Goražde

Delegacija zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde, predvođena predsjedavajućom Skupštine i premijerkom BPK Goražde Aidom Sirbubalom i Aidom Obućom, predstavnici goraždanskog Muftijstva na čelu sa muftijom Remzijom ef.Pitićem te predstavnici Grada Goražde i Općine Foča u BiH posjetili su danas i lokalitet Presjeke, šest kilometara udaljenog od Ustikoline na kojem se nalaze ostaci najstarijeg muslimanskog mezarja u Bosni i Hercegovini. Za uređenje ovog mezarja koje je 2004. godine proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je u okviru tri projekta izdvojila 10.000 KM.

Radi se o infrastrukturnim projektima koji se odnose na sanaciju i rekonstrukciju putne komunikacije i izgradnju Musale, a njihova implementacija ima za cilj trajnu zaštitu ovog mezarja kao nacionalnog dobra od dalje devastacije i njegovo očuvanje za buduće naraštaje.

Podsjetimo, tačan nastanak mezarja vezuje se za petnaesti vijek koje je bilo aktivno manje od stotinu godina.

Kako su Osmanlije još od 1418. bile dominantna snaga u Ustikolini, s brojnom vojnom posadom, ojačana trgovcima i misionarima, nije teško zaključiti da je tu odmah morala biti bogomolja, tako je 1430. godine sagrađena prva džematska džamija i tekija koju je dao sagraditi osobno Ishak-beg Isaković, a koju je „odnijela“ Drina u velikom povodnju 1737. godine. Nakon toga, godine 852 po hidžri (1448/1449) Turhan Emin-beg podiže impozantnu džamiju koja je druga po veličini u Podrinju (iza Sultan Bajazitove u Foči). Graditelj džamije i njegova porodica sahranjeni su u mezarju na Presjeci, a njegov nišan je 80-tih godina prošlog vijeka prenesen u Sarajevo.

www.bpkg.gov.ba