Korona u BiH: Još 24 novozaraženih, preminule tri osobe

Tokom posljednja 24 časa u Bosni i Hercegovini je prijavljeno 24 novozaraženih koronavirusom. Od tog broja 17 u FBiH, šest u RS i jedna u Brčko distriktu. Preminule su 3 osobe- dvije iz RS, jedna iz FBiH, u Brčkom nije bilo preminulih.

U FBiH 17 novozaraženih, preminula jedna osoba

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.165 uzoraka, od čega je 17 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Bosansko-podrinjskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

Do sada je testirano ukupno 709.087 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 133.880 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 125 339 pacijenata.

U proteklih 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je jedan novi smrtni ishod iz prethodnog perioda (unesen retroaktivno) iz Zeničko-dobojskog kantona/županije.

Na području Federacije BiH, u protekla 24sata preminula je jedna osoba iz Unsko-sanskog kantona/županije.

U RS šest novooboljelih i dvoje preminulih

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 304 lаbоrаtоriјska uzоrka, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd šеst оsоbа.

Rаdi sе о јеdnој muškој i pеt žеnskih оsоbа, оd kојih su tri srеdnjе i tri stаriје živоtnе dоbi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, tri оsоbе su iz Bаnjаlukе i pо јеdnа iz Pаlа, Šаmcа i Šipоvа.

U pоsljеdnjа 24 čаsa, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnа su dvа smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо virusа kоrоnа. Rаdi sе о оsоbаmа stаriје živоtnе dоbi iz Trеbinjа i Tеslićа.

Dо sаdа je u Rеpublici Srpskој pоtvrđеno 64.334 slučајa virusа kоrоnа, а prеminulo je ukupnо 3.778 оsоba kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

U Rеpublici Srpskој, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilo 49.257 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 283.497 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 80 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 33, а u оstаlim bоlnicаmа 47. Nа rеspirаtоru је 9 оsоbа (8 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, 1 u оstаlim bоlnicаmа).

U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо je 778 оsоba, а nаdzоr је zаvršеn kоd 192.732 оsоbe.

U Brčkom zaražena jedna osoba

U protekla 24 časa, u Brčko distriktu je na koronavirus testirano 109 uzoraka, od kojih je jedna osoba pozitivana.

Od početka epidemije, u Brčko distriktu je zaraženo 6.696 osoba, a preminulo je 338 ljudi.

Broj izliječenih povećan je na 6.266, a trenutno su 92 aktivna slučaja zaraze.

U KS troje novozaraženih, jedan smrtni slučaj

Laboratorijskom analizom 308 uzoraka, u protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom. U istom periodu od Covid-infekcije se oporavilo 11 osoba, a jedna osoba je preminula, nažalost.Od pomenutog broja novozaraženih, tri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 31 pacijent, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 14, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 17. Nema pacijenata na respiratoru, niti onih koji koriste kiseoničku potporu disanju. U protekla 24 sata, sa bolničkog liječenja je otpušteno pet osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 149 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 829 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo je evidentirano ukupno 52.630 osoba zaraženih koronavirusom i 51.197 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je šest, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi devet.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 54 pacijenta, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje, na KCUS. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 60 briseva, a sa ovim brojem na drive-in punktu i u Covid-ambulantama ukupno je uzeto 249 briseva za PCR testiranje. Covid-pozivni centar je zabilježio 146 poziva proteklog dana, a obavljeno je i 130 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Doma zdravlja KS obrazložili su da je revakcinacija građana Pfizer vakcinama prolongirana na nekoliko dana. Očekuje se da će ove vakcine danas stići Zavodu za javno zdravstvo FBiH, koji će ih poslati Agenciji za lijekove BiH na provjeru, a nakon toga će vakcine biti distribuisane KS-u. Iz Koordinacionog tima poručuju građanima da nema razloga za zabrinutost, jer će odmah po prijemu vakcina biti nastavljena revakcinacija. Ističu da se druga doza Pfizer vakcine, shodno uputama proizvođača, može aplicirati i do šest sedmica od prve vakcinacije. O ponovnom početku i terminima revakcinacije građani će biti blagovremeno obaviješteni putem Informacionog sistema zaduženog za pozivanje građana na vakcinaciju, kao i putem medija.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera

bhrt