Servisne informacije

U Bosni i Hercegovini danas će biti sunčano i veoma toplo vrijeme, uz promjenljivu oblačnost i temperaturu do 38 stepeni Celzijusovih. Ujutro će biti sunčano. Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 16 do 22, a najviša dnevna od 31 do 36, na sjeveru do 38 stepeni Celzijusovih. Poslije podne i predveče će postojati uslovi za prolazne pljuskove, uglavnom u centralnim krajevima, na sjeveru i sjeveroistoku, te pojavu grmljavine lokalno. Puhat će slab do umjeren vjetar južnog i jugozapadnog smjera.

Slično kao i proteklog dana, uz nepovoljne biometeorološke prilike. Većina populacije bi trebala biti opreznija i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, naročito rizične grupe poput hroničnih bolesnika, meteoropata, starijih i djece. Prilikom boravka na otvorenom neophodno je lagano se odjenuti, reducirati izlaganje suncu zbog visokih vrijednosti UV indeksa, planirane aktivnosti provoditi u jutarnjim satima. Uz rekordno visoke temperature za ovaj period godine, problem će predstavljati i nedostatak svježine u noći. Poželjno je pratiti izvještaje i preporuke nadležnih službi.

Stanje na cestama 25. 06. 2021. u 07:55 sati

Kraj radne sedmice znači i pojačanu frekvenciju vozila, posebno u poslijepodnevnim satima. I za danas su najavljene visoke dnevne temperature zbog čega molimo da na put krećete u ranim jutarnjim ili večernjim satima i da tokom vožnje pravite češće pauze. Budite maksimalno oprezni i poštujte saobraćajne propise. Na vrijeme se informišite o stanju i prohodnosti puteva, kao i o uslovima prelaska granice.

Zbog radova na mostu na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova. U tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) saobraća se naizmjenično-jednom trakom. Najavljeno je da će od danas u 12 sati u funkciji biti obje trake, a da će se u terminu od 20 sati do 05 sati  kroz tunel saobraćati naizmjenično-jednom trakom.

Na putu Tuzla-Kalesija, zbog radova u tunelu Čaklovići, saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj. Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Doboj-Rudanka, Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica) i Banovići-Živinice.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.