“Franz Ferdinand i Sofija” u Sarajevu na 107. godišnjici atentata

“Franz Ferdinand, Sofija i Gavrilo Princip” danas su se “provozali” Sarajevom i izazvali veliku pažnju. Riječ o performansu sa historijskim ličnostima iz austrougarskog vremena kojim je obilježena je godišnjica događaja poznat kao “Sarajevski atentat”. Na današnji dan, 28. juna 1914. godine, pripadnik organizacije Mlada Bosna Gavrilo Princip u Sarajevu je izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda. Ovaj pucanj U atentatu je ubijena i njegova trudna supruga Sofija. Ovo je bio događaj koji promijenio historiju i svijet. Počeo je Prvi svjetski rat.

Deni Mešić u ulozi Gavrila Principa, izjavio je da je ovo promocija naše historije i kulture.

“Ne želim ulaziti u to da li je Gavrilo dobar ili loš više idemo na to da predstavimo našu bogatu historiju. To nam je cilj i da privučemo turiste da vide naš grad jer imamo mnogo toga ponuditi“, rekao je “Gavrilo”.

 

a ovu ulogu se pripremio i o događaju je naučio mnogo toga.

“Franz Ferdinand”: Mi smo likovi koji su obilježili svjetsku historiju

Fatima Kazazić-Obad predstavljala je Sofiju, a kako je kazala, svaki put kada radi ovaj događaj lijepo se osjeća.

“Danas je poseban dan jer se obilježava godišnjica atentata. Svi ljudi su nam mahali i smijali se kada smo prolazili. Možda svako ima svoj politčki stav o ovome što se desilo, ali lijepo je da učimo o historiji“, izjavila je “Sofija”.