Dječiji festival na otvorenom

Dvadeset prvi internacionalni dječiji festival „Šta se pjesmom sanja  izveden je sinoć u revijalnom izdanju  na otvorenom, ispred Centra za kulturu,  na radost brojnih mališana i njihovih roditelja koji su imali priliku čuti 14 novih kompozicija, među kojima i pobjedničku „Dječiji snovi“ koju su izveli Emina i Emir Geca. Takmičarski festival  održan je u decembru prošle godine onlajn,  bez publike,  tako da je njegova repriza posebnu draž donijela i samim učesnicima koji su se i ovoga puta predstavili u svom najljepšem izdanju.

Reprizu dječijeg festivala brojnim mališanima i njihovim roditeljima odlučio je pokloniti organizator, Centar za kulturu Goražde, u namjeri da bar dijelom nadomjesti nedostatak sadržaja na koje je uticala pandemija koronavirusa

„ Takmičarski je održan nažalost, onlajn, bez publike i obećanje koje smo tada dali sada ispinjavamo. Svima onima koji su željeli doći i gledati sada smo pružili priliku da uživaju u 14  novih kompozicija i poslušaju našu dječicu. Mnogo našeg programa koji smo planirali nismo mogli održati nažalost zbog koronavirusa i ovo je prvi put da festival organizuje i u revijalnom izdanju, obzirom da su izvođači djeca iz Goražda a autori iz regiona i iz BiH“ – pojasnila je rukovodilac kulturno-umjetničkih djelatnosti Centra za kulturu Mensura Sijerčić.

Po njenim riječima već su počele pripreme za organizaciju 22. internacionalnog dječijeg festivala „Šta se pjesmom sanja“ a konkurs za prijavu kompozicija otvoren je početkom juna i, dodaje,  već ima interesovanja učesnika iz Srbije, Bugarske, Crne Gore i BiH.

Iz Centra za kulturu pozivaju svu djecu i autore da se prijave, uz obećanje da će u međuvremenu ukoliko to epidemiološki uslovi dozvole, organizirati i druge slične događaje.