U subotu 50 godina od smrti kultnog muzičara i pjesnika Jima Morrisona

U subotu se navršava 50 godina od smrti kultnog američkog muzičara i pjesnika Jima Morrisona, čiji grob u Parizu predstavlja jedno od nezaoblizanih turističkih mjesta pored Eiffelove kule, Trijumfalne kapije, Jelisejskih polja i Louvrea.

Amerikanci će pola vijeka od smrti Morrisona obilježiti knjigom “Sabrana djela Jima Morrisona – poezija, časopisi, transkripti i tekstovi” (The Collected Works of Jim Morrison: Poetry, Journals, Transcripts and Lyrics).

Knjiga na 600 stranica predstavlja najopsežniju kolekciju spisa bivšeg frontmena grupe “The Doors” objavljenu do danas. Štampano izdanje prati i digitalna audio knjiga sa snimkom na kojem Morrison čita svoje poeme i to 8. decembra 1970. kada je napunio 27 godina.

Jim Morrison, čije je pravo ime bilo James Douglas rođen je 8. decembra 1943. godine u američkog gradu Melbournu. Bio je pjevač i vođa “Doorsa” i smatran za jednog od najharizmatičnijih pjevača u istoriji rock'n'rolla.
Morrison je i autor nekoliko zbirki pjesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih muzičkih spotova.

Njegova smrt u 28. godini, 3. jula 1971. godine u Parizu zaprepastila je njegove obožavaoce. Okolnosti njegove smrti i tajna sahrana bile su predmet beskrajnih glasina i igrali su značajnu ulogu u mistici koja nastavlja da ga okružuje.

Morrison je ostao jedan od najpopularnijih i najuticajnijih pjevača u istoriji rock'n'rolla, dok su pjesme “Doorsa” postale obavezne u kompilacijama radio stanica koje su puštale klasičnu rock muziku. Do danas je Morrison široko poštovan kao prototip rock zvijezde – grub, privlačan i misteriozan.

Pored muzike, Morrison je kao pisac i pjesnik bio pod uticajem njemačkog filozofa Friedricha Nietzschea i pisaca i pjesnika Williama Blakea, Charlesa Baudelairea, Jack Kerouca, a posebno francuskog pjesnika Arthura Rimbauda, često govoreći za sebe da je “Rimbaud u kožnoj jakni”.

Za života je uspio da izda dvije knjige “The Lords – Notes on Vision” i “The New Creatures”. Posthumno su izdate još dvije zbirke pjesama “Wilderness” i svjetski poznat “The American Night”.

Morrison je bio jedan od rijetkih visoko školovanih muzičara svog vremena. Završio je Univerzizet u Kaliforniji – UCLA, koji se smatra jednim od najboljih univerziteta u SAD. Umjetnik je dao ime grupi “Doors” prema naslovu knjige britanskog pisca i esejiste Aldousa Huxleya “The Doors of Perception” (Vrata percepcije) i citatu iz te knjige – “Kad bi se vrata percepcije otvorila, čovjeku bi se sve pojavilo onako kako jeste – beskonačno “.

Slavni režiser Oliver Stone snimio je film “Dorrsi” o Morrisonovom životu, sa Valom Kilmerom u glavnoj ulozi. Film je kritički dobro prošao, ali je bio komercijalni neuspjeh. Preživjeli članovi “Doorsa” nisu bili zadovoljni istorijskim slobodama koje je Stone ubacio u njihovu priču. Obožavaoci smatraju da reditelj nije uspio da prikaže Morrisonovu poetsku stranu i da se samo držao njegovog hedonizma.

Morrison je sahranjen na čuvenom groblju Pére Lachaise u Parizu na kojem su sahranjeni velikani svjetske književnosti, umjetnosti i slavne ličnosti kao što su Moliere, Frederic Chopin, Oscar Wilde, Honore de Balzac, Marcel Proust, Maria Callas, Georges Bizet, Yves Montand, Simone Signoret i Edith Piaf.

Na njegovom nadgrobnom spomeniku piše da je bio pjesnik, jer je umjetnik prvenstveno tako sebe smatrao.

federalna.ba