Od posljedica toplotnog udara u Kanadi preminulo skoro 500 osoba

U Kanadi je zabilježeno više stotina iznenadnih smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa toplotnim talasom i obaranjem temperaturnih rekorda, saopštili su zvaničnici.

U prethodnih pet dana samo u Britanskoj Kolumbiji registrovano je 486 ovakvih slučajeva, što je povećanje za 195 posto u odnosu na prosjek u ovom periodu. Kanadski premijer Justin Trudeau uputio je saučešće porodicama preminulih, među kojima je mnogo starijih ljudi, prenio je BBC.

Neuobičajeno visoke temperature izmjerene su širom Sjeverne Amerike. Jučer je u kanadskom mjestu Lytton bilo rekordnih 49,6 stepeni Celzijusovih. Glavni mrtvozornik Britanske Kolumbije Lisa Lapointe izjavila je da se vjeruje da je veliko povećanje broja smrtnih slučajeva povezano sa ekstremnim vremenskim uslovima i da su mnogi od tih ljudi živjeli sami u domovima koji nisu provjetravani.

Lytton je sinoć evakuisan zbog velikog požara, a gradonačelnik Jan Polderman izjavio je da je prošlo samo 15 minuta od prve pojave dima do rasplamsavanja požara na sve strane.

federalna.ba/BBC