Potpisan Akcioni plan kantonalnih skupština za unapređenje evropskih integracija

Akcioni plan za kantonalne skupštine u cilju unapređenja njihove uloge u procesu evropskih integracija potpisan je danas u Neumu. Prisutni su bili predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović i predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić.

Konferencija predsjedavajućih kantonalnih skupština održana je u sklopu Twinning projekta EU. Uvodno obraćanje je imao Tomislav Martinović.

Obratila se Ekaterina Dorodnova, zamjenica šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH, te predstavnici evropskog parlamenta Hrvatske, Austrije, Mađarske i Belgije koji su podjelili iskustva svojih zemalja u integraciji sa EU. Događajem je moderirao Zoltán Horváth, vođa projekta iz države članice EU.

Nakon Konferencije pristupilo se ceremoniji svečanog potpisivanja Akcionog plana od strane predsjedavajućih skupština koji sadrži:

  • Saradnju u kontekstu evropskih integracija u Federaciji Bosne i Hercegovine
  • Podizanje svijesti javnosti
  • Objedinjavanje resursa
  • Kreiranje baza podataka i pratećih informatičkih alata

Bosna i Hercegovina se obavezala da će provesti niz procesa ka približavanju i integraciji sa EU. Zbog složene ustavne strukture i nadležnosti koju kantoni imaju u Federaciji BiH neophodan je njihov aktivni angažman u realizaciji postavljenih ciljeva od strane EU.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić kazao je na Konferenciji:

“Kanton Sarajevo kao ekonomski i administrativni centar u prethodnih nekoliko godina donio je niz reformskih zakona, što su prepoznale i podržale sve međunarodne institucije i navele u svojim izvještajima. Ovo se odvijalo u sferi institucionaliziranja borbe protiv korupcije, donošenja Zakona o porijeklu imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, te niza propisa kojima su uspostavljeni različiti registri zaposlenih i imenovanih lica u Kantonu Sarajevo.”

Okerić je istakao da je jedna od najznačajnijih karika u borbi protiv nezakonitosti i povećanja vladavine prava unapređenje zakonske regulative Ministarstva unutrašnjih poslova KS kroz Zakon o unutrašnjim poslovima i Zakon o policijskim službenicima. Uveli su suštinske izmjene koje podrazumijevaju vraćanje struke u policiju, njenu depolitizaciju, transparentnost, jačanje antikoruptivnih kapaciteta i zaštitu prava policijskih službenika.

“U 2021. najavili smo donošenje nekoliko novih zakona, kao što su Zakon o zabrani nepotizma i stranačkog zapošljavanja, Zakon o prevenciji i borbi protiv korupcije, koji će sadržavati zaštitu prijavitelja korupcije (zviždača), te novu uredbu o dodjeli sredstava neprofitnim organizacijama i udruženjima iz budžeta KS. Kanton Sarajevo izražava spremnost da razmjeni i implementira dobra iskustva kantonalnih skupština cilju unapređenja njihove uloge u procesu evropskih integracija”, poručio je Okerić.