Izgradnja brze ceste s tunelom “Hranjen”: Višedecenijska nepravda prema jugoistočnoj Bosni bit će ispravljena

Radnici „Euroasfalta“ uspjeli su probiti 2.035 metara glavne cijevi tunela koji predstavlja najzahtjevniji dio projekta

Svakim novim izgrađenim metrom tunela „Hranjen“ sve je manje skeptika koji su i nakon potpisivanja ugovora smatrali da se radi o još jednom neispunjenom obećanju datom Goraždu.

Radnici „Euroasfalta“ uspjeli su probiti 2.035 metara glavne cijevi tunela koji predstavlja najzahtjevniji dio projekta izgradnje brze ceste Sarajevo – Goražde.

Uporedo su probijena i 1.833 metra servisne cijevi tunela.

„Hranjen“ će biti dug 5,5 kilometara, što ga čini najdužim cestovnim tunelom u BiH. Radovi su počeli prije godinu i po, a vrijednost ovog dijela projekta procijenjena je na gotovo 82 miliona KM. Sredstva su najvećim dijelom izdvojena iz akumulirane dobiti „BH Telecoma“. Uporedo se radi na projektiranju pristupnih cesta iz pravca Hrenovice i Goražda.

Izgradnja brze ceste s tunelom „Hranjen“ historijski je projekt za Goražde i jugoistok BiH, jer se udaljenost između obala Drine i Sarajeva, sa sadašnjih 95,6, skraćuje na 56 kilometara.

– Sredinom 70-ih godina svi gradovi jugoistočne Bosne svoje ključne transportne aktivnosti obavljali su željeznicom i imali smo vezu s Beogradom i Suboticom, zatim Sarajevom, Bihaćem, Ljubljanom i zapadnom Evropom. Ukidanjem uskotračne pruge ostala nam je samo cesta, koja se sa 300-400 metara „diže“ na 1.000 metara nadmorske visine preko Romanije, što je povećalo udaljenost od Sarajeva, ali i donijelo mnogo teže i surovije uvjete transporta roba, repromaterijala i usluga – kaže Dževad Terović, predsjednik Privredne komore (PK) BPK Goražde.

Zbog toga su građani i privrednici iz ovog dijela države decenijama u neravnopravnom položaju u odnosu na ostatak BiH.

– Mi sada nemamo kvalitetnu konekciju s Koridorom 5C, kao ni pristup željeznici, aerodromu, riječnim ili pomorskim lukama, veliki su troškovi transporta sirovina do Goražda i gotovih proizvoda iz Goražda, pa vam je jasno s kakvim nestrpljenjem privrednici čekaju da brza cesta prema Sarajevu bude izgrađena. Svaki dan nam mnogo znači i to bi barem donekle ublažilo nepravdu učinjenu ovom kraju ukidanjem željeznice – dodaje Terović.

Na raskrsnici

Bivši premijer BPK Emir Oković podsjeća na to da su izrada dokumentacije i pripreme do potpisivanja ugovora trajale oko tri godine.

Politička volja da Goražde dobije kvalitetnu vezu s glavnim gradom BiH je postojala, ali dvadesetak godina nedostajali su prostorni plan i projektna dokumentacija.

– Pripreme su trajale od 2015. do 2018. Čini mi se da su SDA i SBB pronašli opravdanost za ovaj projekt. Tu jeste bilo malo “guranja” kroz stranačke organe, predsjedništva i glavne odbore. KS je odobrio inicijalna sredstva, pomoglo je i Ministarstvo izbjeglica FBiH. Ovo je prioritet, osnovna pretpostavka za daljnji razvoj, a cijela priča uklapa se u širi kontekst koridora kroz BiH. Tu se preklapaju i evropska SITO mreža puteva, ukupni interesi saobraćajnog povezivanja na tromeđi BiH, Srbije i Crne Gore. Mi smo na raskrsnici i tu ćemo biti i pozicionirani, samo da se ovaj projekt završi – kaže nam Oković.

Brza cesta Beograd – Sarajevo

Kompanije iz Goražda izvoze u 58 država svijeta i konstantno se bore da budu konkurentne na svjetskom tržištu, uprkos činjenici da cijene gotovih proizvoda značajno uvećavaju troškovi transporta.

– Mi još ne znamo šta će se dešavati s ovim putem Sarajevo – Beograd i kuda će tačno trasa ići, ali zašto se ne bi na njoj našlo i Goražde. Najbliža komunikacija Turske, Grčke, Srbije prema Jadranskom moru je preko Goražda, a izgradnjom brze ceste Goražde – Hranjen – Sarajevo dobila bi se mnogo bolja komunikacija od postojećih pa je za očekivati i preusmjeravanje međunarodnog saobraćaja na tu cestu – ističe predsjednik PKBPK Dževad Terović.

avaz