“Quo Vadis, Aida?” 11. jula u kinu Meeting Point

Film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?”, nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma (BiH), u nedjelju, 11. jula bit će na repertoaru kina Meeting Point u Sarajevu te dostupan online na OnDemand platformi kina Meeting Point.

Višestruko nagrađivani film, na repertoaru kina je u nedjelju, 11. jula u 19 sati, a na OnDemand platformi kina Meeting Point: ondemand.kinomeetingpoint.ba, bit će dostupan od 9 sati do 24 sata tog dana u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu. Cijena koda za film je 6 KM za gledatelje u Bosni i Hercegovini, 4 eura za zemlje regije.

Film Jasmile Žbanić prvi je igrani film koji progovara o genocidu u Srebrenici. U središtu radnje je Aida (Jasna Đuričić), nekadašnja profesorica koja u ljeto 1995. radi kao prevoditeljica za Ujedinjene narode u Srebrenici. Kada srpska vojska uđe u grad, 30.000 stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a.

Režiju i scenarij potpisuje Jasmila Žbanić, a u filmu glume Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.

Filmska kritika film ocjenjuje kao “brutalan i šokantan film spisateljice i rediteljice Jasmile Žbanić u kojem postoji prava tragična snaga” (The Guardian).

Projekcija filma u kinu Meeting Point je u 19 sati, a broj mjesta je ograničen. Program se odvija u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi. Mjere za zaštitu zdravlja uključuju dezinfekciju obuće i ruku pri ulasku u kino Meeting Point, fizički razmak prilikom ulaska i izlaska iz kino sale, sjedenje na obilježenim mjestima, nošenje zaštitne maske prilikom ulaska i izlaska iz kina kao i tokom projekcije.

Ulaznice za projekciju u kinu Meeting Point su u prodaji po cijeni od 8 KM, s popustom za studente i penzionere 5 KM.

 

klix