Turković se sastala s Abazovićem: Odnosi BiH i Crne Gore su dobri, ali treba riješiti pitanje HE Buk Bijela

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković održala je danas sastanak s potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem. Oboje su istakli odlične odnose dviju država i želju za saradnjom na zajedničkim projektima.

“Cijenim što je kao potpredsjednik Vlade Crne Gore stigao na obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici. Izuzetno je važno i što će u Srebrenici biti i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Nedavno usvojena Rezolucija o genocidu, kao i njihov dolazak potvrđuju da vlada, narod i građani Crne Gore poštuju i prihvataju istinu i prošlost te da se na tim temeljima okreću evropskoj budućnosti zajedno s nama. Vjerujem da će doći vrijeme kada će i preostale zemlje regije pokazati spremnost da se na temeljima istine i pravde gradi zajednička budućnost. Sve do tada suočavat ćemo se s izazovima revizionizma, radikalizma i nacionalizma”, rekla je Turković.

Govoreći o odnosima BiH i Crne Gore, Turković je istakla da je s Abazovićem iskoristila priliku da razgovaraju i o odnosima dviju država i pitanjima od obostranog interesa.

“Zadovoljni smo što nemamo otvorenih pitanja, ali imamo šansu i obavezu pojačati ekonomsku saradnju. Posebno u vrijeme oporavka o posljedica pandemije. Bolja saobraćajna povezanost je nulti prioritet. Posebno kada je riječ o putu preko Šćepan Polja. U aktivnosti su uključeni svi relevantni nivoi vlasti. BiH ima snažan interes za što boljom ekonomskom povezanošću sa Crnom Gorom”, dodala je.

Tema sastanka je bila izgradnja hidroelektrane Buk Bijela, projekt koji komplikuje odnose Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

“Posebno nakon što se u cijeli slučaj uključio i UNESCO, koji je tražio očitovanje bh. institucija. Smatramo da je potrebno pronaći rješenje u kontaktima svih država koje su uključene ili obuhvaćene ovim projektom”, rekla je.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović se zahvalio na dobrodošlici te poručio da u Sarajevu uživa i da se osjeća kao kod kuće.

“Obavili smo konstruktivan razgovor. Prijateljski odnosi se nastavljaju, a ruka prijateljstva je ispružena i u ime Vlade Crne Gore želim da kažem da se radujemo svakoj konstruktivnoj saradnji s BiH. I nadam se da će fokus biti na razvoju i općem progresu za dobrobit građana i BiH i Crne Gore”, kazao je.

Abazović je rekao da će se kroz dijalog tražiti način za rješenje u vezi s izgradnjom HE Buk Bijela.

“Znate da je Crna Gora ustavom određena kao ekološka država i mora voditi računa o zaštiti nacionalnih parkova. Ali vjerujem da će i ta situacija biti prevaziđena tako da neće donijeti probleme između Sarajeva i Podgorice”, poručio je.

On je kazao da i Crnu Goru i BiH zanimaju projekti i otvaranje nekih novih tržišta.

Što se tiče njegove posjete Srebrenici 11. jula, kazao je da njegova odluka nema veze s rezolucijom niti razvojem političkih događaja u Crnoj Gori.

“Ja sam znao da ću doći u Potočare i prije, tako da ne bih povezivao dolazak s onim što je bio sticaj političkih okolnosti u Crnoj Gori u posljednje vrijeme. Sve zemlje imaju unutrašnje političke trzavice, ali sve treba doživjeti kao trening našeg društva da podignemo nivo demokratske svijesti i hvatamo korak sa savremenim svijetom. Ako budemo usmjereni na prave stvari, mislim da ovaj region ima šta ponuditi Evropi i svijetu. Trebamo biti usmjereni ka zajedničkom i ukupnom progresu”, izjavio je Abazović.

Dritanu Abazoviću je prije sastanka uručen Cvijet Srebrenice.

 

klix