Kada Hotić: Bili smo nemoćni pred agresorom / Trudnim ženama su bili rasparani stomaci, bebe ubijane

Poricatelji genocida i dan danas to poriču, a mi majke, supruge, sestre, tražimo naše da samo par kostiju ukopamo

 

Na komemorativnoj sjednici u Memorijalnom centru Srebrebrenica, okupljenima se obratila i Kada Hotić, predstavnica Majki Srebrenice.

 

Kada Hotić je istakla kako su stanovnici Srebrenice i oni koji su došli iz okolnih sela nakon paljenja kuća, zatvoreni u malom prostoru grada, nakon svih teških iskustava tokom rata, bili nemoćni da se odbrane od surovog agresora.

 

– Ovo mjesto je nekada bilo industrijska zona. Ljudi se nisu dijelili po vjeri, naciji i pripadnosti. Sada je ostala samo mirna smrtna tišina.

 

 

Kada Hotić predstavnica Majki Srebrenice na komemoraciji u Potočarima prisjetila se vremena kad njen grad nije bio mjesto podjela i sukoba te je kazala kako je Srebrenica ipak danas dolina tuge za njene žrtve

 

– Današnji dan u Srebrenici 1995. je bio kraj naših života. Vjerovali smo u zaštitu vojnika UN-a. Uzdali smo se u njihovu garanciju. I bili smo prevareni. Ubijane su bebe, silovane žene, trudnim ženama su bili rasparani stomaci. Muškarci su dvođeni, a UN-ovi vojnici su sve to gledali.

 

Poricatelji genocida i dan danas to poriču, a mi majke, supruge, sestre, tražimo naše da samo par kostiju ukopamo, rekla je.

 

– Nemojte nas žaliti, već nam pomozite da izgradimo bolji i pravedniji svijet. – zaključila je Kada Hotić