Na području Goraždanskog muftijstva otkupljeno 2.000 kurbana

Na području Muftijstva goraždanskog provedena je tradicionalna akcija kurbana koja završava danas. Jedan od koordinatora akcije Edib ef. Efendić ističe da je otkupljeno 2.000 kurbana od povratnika, a kurbansko meso bi do kraja dana trebalo biti dostavljeno u sve Medžlise Islamske zajednice.

“Kurbansko meso će biti podjeljeno zdravstvenim ustanovama, raznim udruženjima na području muftijstva od Rudog i Žepe, Rogatice, Višegrada, Čajniča, Ustikoline i Foče. Prošle godine smo imali 2.500 kurbana, ali je ovaj broj smanjen zbog kapaciteta za pripremu mesa s kojima raspolažemo”, pojašnjava ef. Efendić.

Kurbani će biti distribuirani Kantonalnoj bolnici, Domu za stara i iznemogla lica, Udruženju za pomoć mentalno retardiranim osobama, slijepim i slabovidnim licima, paraplegičarima, oboljelim od cerebralne paralize i distrofije, penzionerima, civilnim žrtvama rata, logorašima, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima.

Također dio kurbanskog mesa bit će dostavljen i kasarni Kosova, Sindikatu penzionera, Udruženjima Sehara, Biser i Svjetlost Drine te članovima romske zajednice.

Tradicionalna akcija kurbana podrazumjeva da se oni otkupljuju od povratnika u ovom dijelu BIH, a potom distribuiraju svima koji su u potrebi, što akciju čini dvostruko vrijednom jer pomaže opstanak povratnika na ovom području.

“Kurbani se otkupljuju od povratnika i tako se pomaže njihov ostanak i opstanak na prostoru na kojem su se vratili, a naravno podjelom kurbanskog mesa pomažemo udruženja, pojedice i sve one kojima je potrebno. Akcija na našem poduručju je najbolje organizovana na nivou Islamske zajednice i radi se u klaonici, po svim veterinarskim i epidemiološkim mjerama, tu su i hladnjače, tako da možemo biti zadovoljni”, kaže Refik ef. Čaušević, koordinator goraždanskog muftijstva.

Otpad nakon obrade kurbana će se propisno odložiti i ukopati na gradskoj deponiji.