Uz vatromet i koncert grupe Helem Nejse otvoren festival prijateljstva u Goraždu

Velikim vatrometom te koncertom benda Helem Nejse u Goraždu je večeras ozvaničen početak 24. izdanja Festivala prijateljstva koji je ove godine organizovan u nešto drugačijem izdanju.

Događaj koji godinama plijeni pažnju javnosti i okuplja hiljade posjetilaca u gradu na Drini, nakon jednogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, ove godine vratio se u drugačijem izdanju.

Ceremonija otvaranja festivala prijateljstva na platou gradske dvorane “Mirsad Hurić” protekla je skromno, uz zvuke himne i podizanjem festivalske zastave. Čast otvorenja 24. izdanja pripala je učenicima generacija osnovnih i srednjih škola u Goraždu dok je festival otvorenim proglasio Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda.

“U konsultaciji sa nadležnim organima i tijelima kantonalnog i gradskog nivoa, te uslijed ozbiljnih najava od strane epidemiološke struke i nadležnih federalnih i kantonalnih kriznih štabova o sve izglednijem četvrtom valu korona virusa, bili smo prinuđeni donijeti ovakvu jednu, vrlo tešku i nezahvalnu odluku u pogledu otkazivanja muzičkih sadržaja i koncerata na velikoj sceni ispred Gradske dvorane. Također, pozivamo vas da prilikom posjete bilo kom festivalskom programu, da li u otvorenom ili u zatvorenom izdanju, imate u vidu preporuke i mjere nadležnih federalnih ili kantonalnih kriznih štabova te zdravstvenih, policijskih i inspekcijskih institucija”, poručio je Imamović.

Poruku u ime mladih Goražda večeras je uputila Melisa Geca, učenica generacije MSŠ “Enver Pozderović” dok je cijeli događaj upotpunjen nastupom Kiseljačkih mažoretkinja koje su tradicionalno zaplesale ulicama grada.

U Gradskoj galeriji postavljena je izložba radova iz Likovne kolonije “Boje prijateljstva”, a na platou Centra za kulturu organizirana je tradicionalna “Bosanska avlija”. U Centru za kulturu koji je organizator festival postavljena je i prodajna izložba knjiga.

U okviru festivala u narednih šest dana bit će organizirana Likovna kolonija “Boje prijateljstva”, sadržaji za djecu i mlade, koncert Zone isključenja, Večer sevdaha te brojne predstave i promocije knjiga, kao i sportski i drugi sadržaji.