Servisne informacije

Danas će u Bosni i Hercegovini jače naoblačenje usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Izgledno je jače grmljavinsko nevrijeme sa obilnim padavinama, lokalno uz pojavu grada. Glavnina padavina je prije podne i sredinom dana. Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30°C.

Osvježenje, uz niže temperature i povremene padavine, ugodno će djelovati na većinu ljudi. Tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti. Povremeno su moguće slabije poteškoće, pretežno u vidu nešto lošijeg raspoloženja, glavobolje, dekoncentracije. Na jugu sunčanije, uz ljepšu opštu sliku većim dijelom dana.

Stanje na cestama 05. 08. 2021. u 07:10 sati

Kolovoz je jutros mokar u sjeverozapadnim krajevima, dok se u ostatku zemlje saobraća po suhom kolovozu. Zbog očekivanog pojačanog prometa vozila tokom dana savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja.

Na autoputu A-1 zbog radova na mostu na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova. U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) zbog čega se u vremenu od 20 do 05 sati saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća i na dionicama: Srebrenik-Orašje (Ćehaje), Doboj-Rudanka i Hutovo-Stolac (Cerovica).

Na graničnim prelazima povremeno dolazi do pojačanog prometa vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.