Milomiru Savčiću je i ranije bila određena mjera zabrane napuštanja BiH

Optuženik za genocid u Srebrenici Milomir Savčić trenutno je u bjekstvu, prema pretpostavkama najvjerovatnije u Srbiji, a Sud BiH se danas oglasio sa stavom, odnosno obrazloženjem zbog čega nakon ročišta nisu zadržali Savčića.

Sud Bosne i Hercegovine je 9. augusta 2021. godine donio rješenje kojim su prema optuženom Milomiru Savčiću ukinute mjere zabrane, a usvojen prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje mjere pritvora.

U ranijem toku postupka, po prijedlogu Tužilaštva BiH, optuženom Savčiću je 7. februara 2020. godine, odnosno izmijenjenim rješenjem Suda pored prekršene mjere zabrane određena i sljedeća mjera: zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja, a u cilju izvršenja navedene mjere kretanje optuženog ograničeno je na teritoriju države Bosne i Hercegovine, uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, odnosno pasoša države Bosne i Hercegovine, kao i putne isprave Republike Srbije i lične karte, te je zabranjeno izdavanje novih pasoša, kao i korištenje lične karte za prelazak državne granice.

Sve pomenute mjere su prilikom održavanja ročišta za određivanje mjere pritvora po prijedlogu Tužilaštva BiH 9. augusta 2021. godine i dalje bile na snazi.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je Sudu dostavilo prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

“Sud još jednom podvlači da Tužilaštvo BiH nije predložilo određivanje pritvora zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, niti su Sudu dostavljeni dokazi koji ukazuju na takvu opasnost, pa Sud nije ni zadržao optuženog nakon ročišta, a do odluke Suda. Sud Bosne i Hercegovine podsjeća javnost na svoju ulogu određenu Zakonom o krivičnom postupku BiH, kojim je propisano da je isključivi organ krivičnog gonjenja Tužilaštvo BiH, pa je Sud donoseći odluku o mjeri pritvora vezan prijedlogom, obrazloženjem i dokazima dostavljenim od strane Tužilaštva”, navodi se u saopćenju.

 

klix