Naredne sedmice bit će poznato kako će se dovijati nastava u BPK Goražde

Uputstvo o načinu početka školske godine na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde bit će doneseno naredne sedmice uz saradnju resornih ministarstava, kriznog štaba i Zavoda za javno zdravstvo – potvrdio je ministar zdravstva  Eniz Halilović.

Po njegovim riječima, u trenutnoj epidemološkoj situaciji online model definitivno nije opcija.

„ Federalni krizni štab predložio je da kantoni donesu uputstvo za novu školsku godinu a trenutno je definitivno sigurno da neće biti online modela nastave jer imamo povoljnu epidemiološku situaciju, ali naredne sedmice donijet ćemo odluku u najboljem interesu učenika „ – istakao je Halilović.

Napomenuo je da je na području BPK Goražde epidemiološka situacija povoljna ali da će, u skladu sa preporukama federalnog kriznog štaba, i u narednih 14 dana biti na snazi dosadašnje mjere

„ Te mjere su na snazi duži period i nije bilo potrebe za restriktivnijim. U BPK imamo jednu aktivno zaraženu osobu i već duži vremenski period nemamo novozaraženih tako da  imamo jednu stabilnu situaciju i nadamo se da će se taj trend i nastaviti“ – napomenuo je on.

Dodao je da je i  na području BPK evidentan  slabiji interes za imunizaciju koja se provodi u svim lokalnim zajednicama

„ Mi smo zadovoljni načinom imunizacije koji provode timovi Domova zdravlja, a  problem je  manja zainteresovanost građana za vakcinu AstraZeneca kojom trentno raspolažemo. Ovom prilikom pozivam sve građane  da iskoriste priliku i prijave se za vakcinaciju u svojim porodičnim ambulantama jer vakcina ima dovoljno i već ranije smo krenuli sa masovnom imunizacijom.“ – kazao je ministar zdravstva BPK Goražde.