Jedan prelijepljen, drugi osvanuo: Sramni natpis “Nije bilo… Mi znamo.” i dalje u Rogatici

Iako je jedan sramni natpis na bilbordu u Rogatici “Nije bilo… Mi znamo.” prelijepljen nakon što je policija pokrenula istragu, isti natpis na drugoj lokaciji i danas dočekuje one koji u Rogaticu ulaze iz pravca Goražda.Iz banjalučke “Metromedije” su ranije poslali fotografiju i potvrdili za BIRN da su prelijepili plakat nakon što su prijavili policiji nelegalno lijepljenje na njihovom reklamnom bilbord prostoru.

Radilo se o bilobordu koji je bio vidljiv kada se u Rogaticu dolazi iz pravca Sarajeva.

Fotografija tog plakata iz Rogatice objavljena je na Facebook stranici “Srcem za Srpsku”, koja je nakon nekoliko dana imala blizu hiljadu lajkova i više od 500 komentara, među kojima su i oni u kojima se negira genocid, a podijelilo ju je više od 70 osoba.

Stranica “Srcem za Srpsku”, prvenstveno kreirana pod nazivom SNSD info, aktivna je punih deset godina, ali je 4. maja 2016. godine preimenovana u današnji naziv. Iste godine 14. maja organizovan je miting vladajuće koalicije u Banjoj Luci pod nazivom “Srcem za Srpsku”, predvođen SNSD-om.

Plakat je postavljen nakon što je prethodni visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti te veličanje ratnih zločinaca.

 

klix