Znakovi da ste pod stresom

U slučaju da imate problema sa spavanjem ili imate nepravilne obrasce spavanja, to može značiti da ste prenapregnuti

Često se dešava da nismo ni svjesni da smo prenapregnuti. Stoga su stručnjaci odlučili da vam ukažu na neke od najčešćih simptoma koji pokazuju da ste pod stresom.

Promjena težine

Problemi sa snom – U slučaju da imate problema sa spavanjem ili imate nepravilne obrasce spavanja, to može značiti da ste prenapregnuti. Ovo je prva stvar koja strada kada ste previše pod stresom.

Promjene u težini – Kada su ljudi pod stresom, vjerovatno zaboravljaju da jedu, što usporava metabolizam. Dakle, rezultat je ili povećanje tjelesne težine ili gubitak težine. Štaviše, kada ste prenapregnuti, ćelije ne dobivaju dovoljno kisika.

Previše razmišljate – Ako ne možete prestati razmišljati o svom poslu, finansijama i drugim pitanjima, to vjerovatno znači da ste prenapregnuti. Drugi povezani simptomi koji pokazuju da ste prenapregnuti su stalno provjeravaju telefon, e-poštu i druge oblike komunikacije s posla.

Opadanje kose

Bol – Ako počnete da osjećate bol i druge tegobe, poput stomačnih problema, dijareje, čireva, napetih mišića, bolova u grudima i lupanja srca. Stalne glavobolje su još jedan znak da ste prenapregnuti.

Gubitak kose – Stres je jedan od krivaca za opadanje kose. Dakle, ako naiđete na ovaj problem, to vjerovatno znači da morate usporiti i opustiti se.

Gubitak libida

Ovo je još jedan snažan simptom prevelikog stresa.

Izlučivanje hormona stresa odgovoran je za gubitak libida i to može dovesti do nemogućnosti da se doživi bilo kakva intimnost.

Promjene raspoloženja

Nemirni ste i nestrpljivi – Ako ne možete ostati mirni i na jednom mjestu, vjerovatno ste prenapregnuti, ističu stručnjaci. Dakle, ako je anksioznost konstantna i ne možete se opustiti, definitivno je vrijeme da učinite nešto kako biste smanjili stres. Ako ste nestrpljivi i ne možete tolerirati druge ljude, to znači da ste pod stresom, navode stručnjaci.

Promjene raspoloženja – Stres direktno utječe na zdravlje mozga. Stoga, kada ste previše pod stresom, vjerovatno će doći do promjene raspoloženja, navode stručnjaci. Oni dodaju kako, osim toga, ovo može dovesti do anksioznih poremećaja, opsesivno-kompulzivnih poremećaja i zavisnosti.

 

Avaz