Gradonačelnici Sarajeva, Tuzle i Goražda dogovorili zajedničke projekte

 

Gradonačelnici  Sarajeva,  Tuzle  i Goražda, Benjamina Karić, Jasmin Imamović i Ernest Imamović,  razgovarali su  o unaprijeđenju međusobne saradnje na različitim poljima. Dogovoreni su i konkretni zajednički projekti koji će biti realizirani u narednom periodu.

Jedan od prvih zajedničkih projekata bit će izdavanje četvrtog izdanja  Bosansko-turskog rječnika iz 1631.godine, najstarijeg južnoslavenskog riječnika štokavskog narječja u Evropi, čiji je autor Tuzlak Muhamed Hevaija Uskufi.

Ove godine navršava se 390. godina od najstarijeg južnoslavenskog rječnika štokavskog narječja u Evropi. Grupa profesora su, možda  1990. objavili prvo izdanje, dok je grad Tuzla dosad objavio tri i želim da se ta priča širi i da četvrto izdanje objavimo zajedno, Grad Goražde, Grad Sarajevo i Grad Tuzla i vjerovatno će s nama biti i Preporod BiH i da napravimo veliku promociju. Znate da nam negiraju i BiH i Bosanski jezik, a najstariji je štokavskog narječja  u Evropi“ – pojasnio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Po njegovim riječima, grad Tuzla spreman je ponuditi kompletna znanja i iskustva u uspostavi Tehnološkog parka u Goraždu

„ Tuzla ima najbolji tehnološki park u BiH i to jedna norveško-tuzlanska priča, vrlo uspješna, započeta 2006. godine i mi želimo  iskustva i znanje vezano za taj projekat pružiti gradonačelniku odnosno građanima Goražda. Važno je da se može izvoziti, a da su ovdje mladi ljudi, talentirani u informaciono-komunikacionim tehnologijama. Dakle, vi ste ovdje u Goraždu a radite za različite firme širom svijeta.  Firme koje su pri Tehnološkom parku Tuzla izvoze svoje znanje, svoju pamet u 95-postotnom iznosu, dok za tržište BiH rade manje od pet posto“ – pojansio je Imamović.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić naglasila je da su njene prve ideje nakon imenovanja prije pola godine, bile uspostava jačih i snažnijih  veza sa bh. gradovima, među kojima je i Goražde.

„ Uz zajedničko izdavanje Bosansko-turskog riječnika u kojem ćemo nas tri gradonačelnika napisati  jedan kvalitetan predgovor, ono što je zapravo poklon Grada Sarajeva djeci Goražda je da na Olimpijskom bazenu u Sarajevu pohađaju školu plivanja, tako da se nadam da će mališani uživati i upoznati svoje drugare iz Sarajeva. Nadam se da će svaka naša posjeta u budućnosti uroditi nečim lijepim i da će korist osjetiti građanke i građani i Sarajeva i Grada heroja, Goražda“ – istakla je Karić.  

Po ocjeni gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića, svi navedeni projekti su od značaja za građane Goražda, u konkretnom slučaju posebno za djecu i mlade.Dodao je da iskustva koja imaju Tuzla, Sarajevo i Goražde, žele udružiti i pokazati da se sinergija tri gradonačelnika, može pozitivno manifestovati na Grad Goražde.

„  Dok u saradnji sa privatnim partnerima  ne omogućimo ovdje bazen našoj djeci, moramo naći rješenje  a nastojat ćemo dogovoriti i školu skijanja,  jer strateško opredjeljenje Grada Goražda je da svako dijete ovog grada mora znati plivati i skijati. Takođe, inspiracija meni i gradonačelnici Karić  su projekti iz Tuzle koji su nazivani sanjarskim ali ostvarili su se. Mi ta iskustva želimo vidjeti ovdje u Goraždu i moramo naći načina i energije da to ostvarimo i dobro iskustvo iz Tuzle je tehnoški park. Grad Goražde ima u vlasništvu zgrade i  želimo jednu od njih upotrijebiti za tehnološki park gdje će mladi ljudi moći raditi“ – kazao je gradonačelnik Goražda.

Nakon susreta u gradskoj upravi, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sastala se i sa premijerkom BPK Goražde Aidom Obuća, gdje je takođe razgovarano o mogućnostima unaprijeđenja međusobne saradnje.