Sve više američkih kompanija planira zapošljavanje uslovljavati obaveznom vakcinacijom

Sve je više američkih kompanija koje namjeravaju da zapošljavanje uslovljavaju vakcinacijom protiv koronavirusa.

Među njima je i denverški restoran Bonanno Concepts koji će od 30. septembra sve radnike obavezati na vakcinaciju.

“Od ukupnog broja zaposlenih, 20 posto njih je bilo nevakcinisano. Skoro svi oni su se u 24 sata prijavili za vakcinaciju, a nakon što smo se odlučili na ovaj korak”, izjavila je Jessica Kinney, direktorica odjela za ljudske resurse spomenutog restorana.

Velike kompanije, poput United Airlinesa i Googlea, su također obavezale dio radnika na vakcinaciju. Postoje firme koje će nevakcinisanim radnicima dodatno naplaćivati troškove zdravstvene zaštite. Jedna takva je Delta Air Lines, a u njenom slučaju to će iznositi 200 dolara mjesečno.

Uprave kompanija su podstaknute da budu odlučnije u namjeri da obavežu na vakcinaciju, i to nakon što je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) ranije ove sedmice odobrila i vakcinaciju tinejdžera vakcinama proizvođača Pfizer/BioNTech.

Vakcinacijom se uslovljavaju i nova zapošljavanja. Prema online servisu za zapošljavanje Indeed.com, od jula ove godine se broj kompanija, koje uslovljavaju zapošljavanje vakcinacijom, povećao za 90 posto.

“Ovo bi mogao biti početak trenda koji će se nastaviti”, ocijenila je AnnElizabeth Konkel iz Indeeda.

Vakcinacija je najčešće obavezna za radnike u marketingu, IT-u, obrazovanju i prodaji. Prema istraživanju Gallupa, 52 posto radnika podržava obaveznu vakcinaciju, dok se 38 posto njih protivi tome. Istraživanje, koje je proveo Associated Press-NORC Center for Public Affairs Researh, je pokazalo da 59 posto uposlenika podržava obaveznu vakcinaciju.Obavezivanje na vakcinaciju će učiniti da dio ljudi još više bude zainteresovan da konkuriše za određeno radno mjesto, ali bi i dio njih moglo odvratiti od te namjere, objavio je CBS News.

 

klix