Vrijedne žene Rudog zasadile prvu plantažu šipurka: Zajedništvom i radom do zarade

Ove godine osigurali smo navodnjavanje i dogodine očekujemo prve prinose, kaže Simić

Članice Poljoprivredne zadruge „Kreativna vizija“ iz Rudog, koja djeluje u okviru Centra za odgovornu demokratiju „Luna“, zasadile su prvu plantažu šipurka u ovom dijelu BiH.

Dok na zakupljenom općinskom zemljištu u mjestu Uvac, na površini od jednog hektara, čekaju prve plodove, nastavljaju s proizvodnjom džemova, marmelada i sokova od voća iz ovog kraja.

Analiza zemljišta

– Udružili smo se prije manje od godinu i već vidimo napredak. Imamo proizvodnju, gdje vršimo pasterizaciju sokova od maline, jabuke, aronije… Radimo i uslužno cijeđenje soka. Ovo nam dosta znači jer, čim radiš, nadaš se i da zaradiš – kaže Dušanka Pantović, članica zadruge „Kreativna vizija“.

U ovaj posao nije se išlo napamet, već na osnovu analiza zemljišta i uz podršku stručnjaka.

– Proizvodnja šipurka itekako ima perspektivu. Prošle godine, u maju, ovdje je bila krčevina i razmišljali smo šta da sadimo. Hemijska analiza zemljišta pokazala je da je u tom momentu bilo moguće saditi samo šipurak, jer je to vrsta voća koja ne zahtijeva puno agrotehničkih uvjeta. Ove godine smo osigurali navodnjavanje i dogodine očekujemo prve prinose – ističe diplomirani inžinjer poljoprivrede Saša Simić.

Podrška vrijednim ženama Rudog stigla je kroz projekt koji u BiH realiziraju „CARE International“ i partnerske organizacije, a finansijski podržava Austrijska agencija za razvoj. Radi se o projektu usmjerenom na razvoj socijalnog poduzetništva nevladinih organizacija koje su pokrenule socijalna preduzeća, zadruge ili radionice u BiH i upošljavaju marginalizirane grupe – osobe s invaliditetom, žene žrtve nasilja, žene koje rade u ruralnim područjima.

Velika podrška

– Prošle jeseni krenuli smo u proceduru registracije zadruge i obećali smo da ćemo ih osnažiti tako što ćemo ih komercijalno podržati. One se već dugi niz godina bave ovom djelatnošću, ali nisu mogle prodati svoje proizvode nekim trgovinskim lancima. Nakon registracije nove zadruge, krenuli smo u unajmljivanje zemljišta i sada vidimo zasađen hektar šipurka, od pet hektara zemljišta, koliko je zakupljeno. Veoma smo zadovoljni zbog okupljanja žena koje shvataju da će zajedničkim trudom, s ove parcele, moći osigurati primanja za sebe i svoje porodice, a da time stimuliraju i druge – kaže Branislav Tanasijević, projekt menadžer organizacije „CARE International“, koja je osigurala podršku i za udruženja u Bijeljini, Bratuncu, Goraždu i Modriči.

Ljekovito bilje

Zadrugu je registriralo pet žena s iskustvom u poljoprivredi, ali će njene plodove ubirati veći broj zainteresiranih.

Gotovo 2.000 sadnica šipurka je zasađeno, a određena količina je data kooperanticama, tako da otprilike imamo 20 žena koje su dobile od 10, 20 do 200 sadnica. Između je zasađeno ljekovito bilje, jer smo tokom obrade zemljišta shvatili da je razmak između redova sadnica šipurka tri metra i da ga možemo iskoristiti.

Sada imamo i sedam vrsta ljekovitog bilja – pojašnjava Svetlana Vuković, direktorica Centra za odgovornu demokratiju „Luna“ iz Rudog.

 

Avaz