Četvrti međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) biće otvoren projekcijama u Multimedijalnom centru Kovači i sarajevskom kinu Cineplexx.

Ceremonija otvaranja AJB DOC Film Festivala biće upriličena u Multimedijalnom centru Kovači, nakon čega slijedi projekcija filma “Faith i Branko“, saopšteno je iz AJB DOC Film Festivala.

Riječ je o dokumentarcu koji prati sedmogodišnji odnos dvoje muzičara porijeklom iz različitih kulturnih sredina, Faith i Branka. Britansku harmonikašicu i romskog violinistu spaja muzika, no pitanje je jesu li ljubav i muzika dovoljni da ostanu zajedno?

Drugi film, koji će biti prikazan na otvaranju Festivala, jeste “Radio tišina“ autorice Juliane Fanjul, kojim će biti otvorena netakmičarska selekcija Last Minute Cinema. U filmu se govori o Carmen Aristegui, novinarki poznatoj po otvorenom iznošenju mišljenja, koja u novembru 2014. u Mexico Cityju otkriva slučaj korupcije koji ozbiljno narušava ugled novoizabranog meksičkog predsjednika. Tri mjeseca kasnije, u martu 2015. godine, izrečena je kazna: Carmen je otpuštena s radiostanice na kojoj je godinama radila. Uz podršku više od 18 miliona slušalaca i s oskudnim sredstvima Carmen nastavlja borbu s još nekoliko kolega.

Nakon prigodnog programa i obraćanja organizatora na otvaranju AJB DOC Film Festivala publiku očekuju 23 dokumentarna filma vrhunske produkcije.

Slogan ovogodišnjeg izdanja AJB DOC-a je Izazov/Challenge, koji je istaknut na svim vizuelnim materijalima, a koji se provlači kroz radnju svih filmova ovogodišnje selekcije, čiji se akteri suočavaju s različitim izazovima, onim koje su nametnuli sami sebi ili im ih je društvo postavilo.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni žiri koji čine nagrađivani filmski producent Jamel Dallali, scenaristica, rediteljica i montažerka Una Gunjak i umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari, odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti “AJB DOC Main Award”.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award”. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike, saopšteno je.