U Foči počela primjena sistema e-beba, pojednostavljena procedura prijave novorođenčeta

Informacioni sistem e-beba koji pojednostavljuje proceduru prijave novorođenčeta i omogućuje određivanje matičnog broja još u porodilištu, počeo uspješno da se primjenjuje u Foči od 20. augusta.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić je navela da su od 20. augusta do danas 24 bebe, koje su se rodile u Univerzitetskoj bolnici Foča, na ovaj način upisane u matične knjige rođenih.

“Određen im je matični broj, a izvod iz matične knjige rođenih i uvjerenje od državljanstvu su im stigli kući ili su na putu do kuće, odnosno do roditelja”, rekla je Jujić novinarima u Foči nakon sastanka sa načelnikom ove lokalne zajednice Milanom Vukadinovićem.

Ona je podsjetila da je nosilac ovog projekta Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske uz podršku ministarstava uprave i lokalne samouprave, te zdravlja i socijalne zaštite i unutrašnjih poslova, a uključene su i lokalne zajednice u kojima postoje porodilišta.

“Nakon što dijete dođe na svijet, medicinski radnik unosi osnovne podatke u bazu podataka koji elektronskim putem stižu u matičnu službu, nakon toga u Ministarstvo unutrašnjih poslova, a odatle ponovo u matičnu službu. To znači da roditelj dobije izvod iz matične knjige rođenih i uvjerenje o državljanstvu na kućnu adresu, čime je krajnja usluga prema građaninu podignuta na viši nivo i roditelji nemaju više bespotrebno gubljenje vremena i obavezu hodanja po šalterima”, istakla je Jujić.

Projekat e-beba pohvalio je i načelnik općine Milan Vukadinović.

“Riječ je o veoma dobrom projektu koji će skratiti procedure i olakšati građanima i roditeljima djece da dobiju sve što im je neophodno”, rekao je Vukadinović.

U projekat e-beba uključen je i Fond zdravstvenog osiguranja, tako da i u tu ustanovu elektronskim putem stižu podaci za novorođeno dijete da bi mu se izdala elektronska zdravstvena knjižica.

 

klix