14-i (četrnaesti) Međunarodni šahovski turnir „Goražde 2021“

U organizaciji Šahovskog kluba „Goražde“ sinoć je u prekrasnom ambijentu Hotela „BEHAR“ u Goraždu zatvoren 14-i međunarodni šahovski turnir „Goražde 2021“ koji se nalazi u Programu obilježavanja 18 septembra – Dana Grada i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

 

Na ovom četverodnevnom takmičenju nastupilo je 29 šahista i šahistkinja iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine među kojima pet igrača sa međunarodnim titulama i čak 27 šahista i šahistkinja sa rejtingom FIDE.

 

Takmičenje se igralo po švajcarskom sistemu u 7 kola. Najviše uspjeha imao je FIDE majstor Amir Hadžović iz Sarajeva kojemu je sa 5,5 osvojenih poena potpuno zasluženo pripalo prvo mjesto, prva nagrada od 450,00 KM i pehar u trajno vlasništvo. Drugo mjesto sa 5 osvojenih poena pripalo je mladom AIM Sanjinu Čulumu iz Tuzle koliko je osvojio i trećeplasirani Muharem Mahmutbegović iz Živinica …itd…

 

Najuspješniji član Šahovskog kluba „Goražde“ bio je Džemal Hajvaz kojemu je sa 5 osvojenih poena pripalo peto mjesto i peta redovna nagrada.

 

Specijalne  nagrade osvojili su:

 

  • Najuspješniji junior Muhamed Šišić sa 3,5 osvojena poena,

 

  • Najuspješniji veteran (preko 65 godina) Tahir Gavranović sa 3,5 osvojena poena,

 

  • Najuspješniji igrači rejtinga FIDE od 0 do 2000: Suad Kurtćehajić sa 4,5 poena, Zoran Lazarević sa 4 poena i Dževad Kajević sa 3,5 osvojena poena,

 

  • Najuspješniji članovi Šahovskog kluba „Goražde“ međunarodni majstorski kandidat Bajro Obuća i Elvis Peštek sa 3,5 poena kao i Edin Oković sa 2,5 osvojena poena.

 

Organizator – Šahovski klub „Goražde“ je podijelio deset redovnih i osam specijalnih nagrada a ukupan nagradni fond iznosio je 2.650,00 KM. Glavni sponzori turnira bili su Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine, „JP BH POŠTA“ d.o.o. Sarajevo, UNIS „GINEX“ d.d. Goražde, DD BH Telecom Sarajevo – Direkcija Goražde i Grad Goražde.

 

Sudijski dio posla vrlo uspješno obavili su Lazar Stavnjak, Semir Pleh (FIDE sudija) i Nijaz Obarčanin a direktor turnira bio je Bajro Obuća, međunarodni organizator.

 

Takmičenje je provedeno uz poštivanje svih mjera i preporuka nadležnih organa po pitanju zaštite od CORONE (Covid-19).

 

Link turnira:

https://chess-results.com/tnr574476.aspx?lan=15&art=1&rd=7&turdet=YES&flag=30

 

Šahovski klub „Goražde“